És Ontinyent una ciutat amb suficients espais per als animals?

Qui es fa càrrec d’una mascota després d’un divorci? Custòdia compartida? A alguns els semblarà una exageració, però la realitat és que per a la gran majoria de propietaris d’animals domèstics aquests són un membre més de la família. Ara s’aprova una nova llei de protecció animal que regula, entre altres coses, aquesta qüestió, i que passa a reconéixer a les mascotes com a “éssers amb sentiments“. En concret, la nova legislació determina que “la relació de la persona i l’animal (siga aquest de companyia, domèstic, silvestre o salvatge) ha de ser modulada per la qualitat de ser dotat de sensibilitat, de manera que els drets i facultats sobre els animals han de ser exercitats atenent el benestar i la protecció d’aquests, evitant el maltractament, l’abandó i la provocació d’una mort cruel o innecessària”.

Els amants dels animals a Ontinyent han aplaudit aquesta mesura i coincideixen a qualificar a les seues mascotes “com un membre més de la família”, destacant no sols la companyia que aquests proporcionen sinó també el compromís i la responsabilitat que una persona adquireix quan adquireix un gos, gat o qualsevol altre animal.

Però és Ontinyent una ciutat amable amb els animals? Té espais suficients per a ells? Existeix una convivència amb la resta de la ciutadania o hi ha una falta important de civisme? Els propietaris en general valoren de manera molt positiva les diferents zones habilitades per a gossos: en el recinte firal, el barranquet, Benarrai (ara inhabilitat per obres) i dues més en el barri de Sant Rafel.

De la mateixa manera, admeten que, per desgràcia, hi ha una petita part que no es fa responsable a l’hora de recollir els excrements dels seus gossos. “Quan orina, intente que no ho faça ni en fanals ni en les rodes dels cotxes. El problema no són els gossos, són alguns dels amos dels gossos”, explica Juan Miguel, un dels veïns entrevistats. I una de les propostes de millora que assenyalen els propietaris de gossos és la instal·lació d’orinals inodors, connectats a la xarxa de clavegueram, com ja existeixen en altres ciutats.