Eugeni Alemany: “Tinc una connexió molt bèstia amb la gent de la Vall d’Albaida”

L’humorista, guionista i presentador de televisió valencià Eugeni Alemany aplega a Ontinyent aquesta setmana per presentar la seua última obra ‘A ningú que li passe’. Un espectacle que va més enllà del monòleg convencional, sent tot una comèdia teatral amb porta oberta a la improvisació i on els homes valencians juguen un paper principal. Concretament, l’espectacle ‘A ningú que li passe’ arriba al teatre Echegaray els dies 21, 22 i 23 d’abril amb ni més ni menys que quatre sessions. El Periòdic d’Ontinyent s’ha posat en contacte amb l’humorista per fer un repàs de la seua trajectòria i descobrir les claus de la nova obra.

Alemany que s’ha visitat en diferents ocasions la capital de la Vall d’Albaida reconeix que té una connexió especial amb la seua gent. “Tot i ser de la Ribera Baixa i vosaltres de la Vall d’Albaida, tenim una connexió molt bèstia. Crec que la meua manera d’explicar les coses connecta molt amb la gent d’ací”, explicava fa uns dies a aquest tabloide. Unes de les coses més cridaneres de la seua arribada a Ontinyent és el desplegament que fa a la ciutat amb quatre sessions repartides en tres dies: divendres 21 a les 20 hores, dissabte 22, a les 18 hores i a les 20 hores, i diumenge 23 a les 19 hores.

Tanmateix, això té una explicació darrere. “‘A ningú que li passe’ és un espectacle en què pretenem donar-li al públic el millor, hi ha projeccions, hi ha vídeos, molta il·luminació i joc amb el públic, això ens està obligant a anar a teatres de ciutats que tinguen un mínim de requisits tècnics. I això està passant-nos en capitals de comarca, com és el cas d’Ontinyent, que té un teatre bo i d’aquesta manera intentem estar més dies”, comentava.

Encara que l’espectacle està guionitzat, l’humorista sempre troba el moment i l’espai per fer el públic partícip del seu espectacle. És en eixe moment quan la idiosincràsia dels pobles que visita ix a llum i les rialles es converteixen en part de la funció. “Sempre tinc a algú que em diu coses i és la part que canvia de l’espectacle, segons al poble al qual vaig. Però no la tinc encara [riu]. Tanmateix, ja tinc molta informació d’haver estat allí per Ontinyent i la Vall d’Albaida. És una cosa que m’agrada fer perquè quan veig que toque alguna cosa del poble i veus com ho celebra la gent és molt gratificant”.

Un dels aspectes que també crida l’atenció en la trajectòria de l’humorista és que tot i ser una de les cares més conegudes de la televisió autonòmica À Punt, va decidir deixar arrere aquesta etapa per centrar-se en el seu nou espectacle. “A mi m’agraden molt els desafiaments i jo estava en À Punt fent el ‘Atra’m si pots’, però també havia de preparar el nou espectacle i en les sessions de gravació del programa a penes ho podia preparar. Vaig decidir que m’ho deixava per a centrar-me en la nova funció, feia deu anys que feia ‘En persona guanye’ per tots els pobles i volia regalar-li a la gent, d’alguna manera, un espectacle que fora original, enginyós, i que no fora el de sempre. Al final l’espectacle dura 100 minuts i la gent sempre després em diu: ‘M’ha passat volant’ i això crec que és el millor que et pot dir el públic”.

L’humor d’Eugeni Alemany arrelat al territori valencià, té molt a veure amb la forma d’interrelació que té la societat valenciana. Així doncs, referent a la possibilitat de caure amb tòpics i fal·làcies repetides, Alemany és clar: “Si eres valencià vas a fer humor de coses valencianes, el que és absurd és que sigues valencià i pretengues fer humor a l’estil anglés, ho veig més forçat això que a la inversa, fins i tot més pretensiós. Jo crec que si fa gràcia dona igual, jo a voltes faig humor negre, a voltes sàtira política, altres vegades humor costumista. En el meu espectacle tinc burrades que toquen un poc tots els rotllos. Però pense que l’humor sempre és sa i mentre siga divertit hi haurà humor per a tots”.