Era una iniciativa novedosa. Per tant, era lògica la incertesa sobre la seua acceptació. I s’ha desvetlat com una sorpresa absoluta perquè fins a 62 participants han optat al reconeixement de la millor tomata d’Ontinyent. A més, la Plaça de Sant Domingo, que ha acollita l’estrena d’aquesta singular competició, s’ha omplit amb centenars de veïns i veïnes que s’han apropat per vore i tastar un dels productes més autèntics de les nostres hortes.
La idea del col·lectiu Per l’Horta d’Ontinyent, un grup que defensa la recuperació del patrimoni rural de la ciutat, ha començat a caminar amb pas decidit i connectant des d’aquesta primera edició amb els actuals i futurs aspirants a produir la millor tomata del terme.
Enguany el primer premi ha sigut per a Mariano Gil Valero, de qui el jurat ha destacat que es tracta d’una tomata dolça, de pell fina i gran sabor. Una tomata plantada a les hortes del Llombo, concretament en les del col·lectiu l’Arrel, regada amb l’aigua del Pou Clar, i amb un sabor que ha conquestat el favor del jurat.
El segon premi ha estat per a José Manuel Tortosa que ha aportat una tomata que ha agradat molt perquè guardava un perfecte equilibri entre el toc de dolçor i el punt just d’acidesa que ha de presentar el producte.
I també s’ha lliurat un premi especial per a Antonio Santamaria que ha concursat amb la varietat autòctona de la tomata ontinyentina. Ha presentat un exemplar d’1,4 kilos i un sabor que evoca tradició i herència.
El jurat ha estat configurat per productors, membres professionals de l’hostaleria i especialistes de l’àmbit gastronòmic d’Ontinyent.
Ací el moment en que es donava a conèixer el premi especial per la varietat autòctona.