El rellotge corre precipitadament dins de les instal·lacions de l’empresa Cotoblau en l’avinguda del Tèxtil. Avança cap al mes d’octubre. Aquesta és la data. La frontera perquè la major part de la producció de la fàbrica es voltege i passe a elaborar-se a partir de fil i fibra procedent del reciclatge de plàstic PET, és a dir el que s’obté fonamentalment de botelles d’aquest material.
Es tracta de la major revolució tèxtil en aquesta marca, que s’ha convertit en un referent a Ontinyent, amb més de 23.000 m2 de superfície, una plantilla de 220 treballadors i una facturació rècord en 2018, que va aconseguir els 32 milions d’euros. Cotoblau és un dels proveïdors d’Ikea, on distribueix els seus productes tèxtils sobretot en el sud d’Europa i el gegant suec, compromés amb la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, ha implantat polítiques ecològiques molt exigents als qui vulguen continuar subministrant a la multinacional.
Set productes
A partir d’octubre seran set els productes que utilitzen tant fibres com fils que no solament procedeixen de material reciclat sinó que, a més, poden tornar a reciclar-se. L’aposta per l’economia circular afectarà a més del 80% de la producció de Cotoblau, amb excepció dels productes per a bebé on la política d’Ikea segueix afermada en les matèries verges.
“El canvi de mentalitat en la gent va molt ràpid, cada vegada hi ha més conscienciació en què s’han de buscar alternatives, cal reutilitzar i reciclar per a no esgotar els recursos naturals”, explica Càndid Penalba, cap visible de CotoblauS.A. i president tant d’ATEVAL com del Consell Intertextil.
Cotoblau se subministra de plantes que reciclen el plàstic PET a Romania, l’Índia i Irlanda, “les que ofereixen majors garanties” i en les quals s’assegura la traçabilitat dels orígens del producte i el certificat que avala la cadena de valor des de la procedència d’aqueixa matèria primera fins a la seua frabricació a Ontinyent.
Penalba assumeix que aquest canvi incideix en un lleuger increment de costos i en el preu final però assegura que “s’assumeix com a responsabilitat social i, a més, és un repte i una oportunitat que s’han d’aprofitar”.