Falta localitzar els familiars de set ontinyentins de la Fossa 21

25 d’agost de 2021. Aquesta data passarà a formar part de la història perquè s’ha començat l’exhumació de la Fossa 21 de Paterna, per tal d’iniciar la identificació dels 76 afusellats, entre el 15 i el 21 de juliol de 1939. Uns treballs de l’empresa ArqueoAntro, subvencionats per la Conselleria de Qualitat Democràtica. “Recordar-los és donar-los el seu lloc a la història”, arreplegaven les samarretes que s’havien fet per a l’ocasió.

En aquesta fossa es troben 76 persones, segons el llistat, entre elles 15 d’Ontinyent i 12 de Bocairent. En el cas de la capital de la Vall d’Albaida en maig faltava contactar amb 10 descendents de represaliats i ara són 7, 3 menys. Els noms dels represaliats ontinyentins dels quals s’ha pogut contactar amb les famílies són José Soler Tortosa; José Pastor Cañete; José Valor Gil; Gerardo Montagud Úbeda; José Llopis Calatayud; Vicente Donat Gironés, Roberto Llin Jordá i José Torró Moya.

Ara s’ha donat el tret d’eixida de tot el procés d’investigació, atenent les mostres d’ADN facilitades pels familiars, de manera que tenen moltes esperances dipositades en recuperar la memòria i identificació dels afusellats, com indica la seua presidenta, Pilar Taberner. “Ha sigut un acte molt emotiu i ens hem sentit acompanyats per institucions, investigadors i companys d’altres fosses. Dins del que es pot estem fent actes de reparació que són molt necessaris”, afegeix.

Entre els representants polítics assistents es trobaven els alcaldes d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i de Bocairent, Xavier Molina, així com la regidora ontinyentina Sayo Gandia. Jorge Rodríguez destacava que aquests treballs “permetran que aquestes persones puguen tenir un descans digne i ens ajudaran a fer un exercici de memòria molt necessari per no repetir errades del passat”, manifestava.

EL 35% SÓN VALLDALBAIDINS

Dels 76 represaliats que estan en la Fossa 21 de Paterna, un 35% són d’Ontinyent i de Bocairent, concretament 27 persones: 15 de la capital de la Vall d’Albaida i 12 de la població de les Covetes dels Moros. En el cas de Bocairent el 100% dels afusellats tenen algun familiar que s’ha posat en contacte amb l’associació.

Els ontinyentins de la Fossa 21 de Paterna dels quals no s’ha localitzat descendents vius són set: Francisco Martí Insa, 33 anys, obrer; Manuel Torró Tormo, 32 anys, impressor; Francisco Ferrero Llopis, 26 anys, ebenista; Antonio Tormo Gandia, 28 anys, sabater; Luis Montes Calabuig, 41 anys, obrer; Antonio Soler Soler, 38 anys, jornaler i José Soler Soler, 33 anys, llaurador. Des de l’Associació de la Fossa 21 de Paterna expliquen que aquestes persones estan a temps d’entrar en la investigació que ara comença per a identificar les restes dels afusellats. A més a més, la regidora Sayo Gandia recordava que qualsevol persona que puga tindre informació pot enviar-la al correu ontinyentmemoria@gmail.com.