La grip, la covid i altres virus respiratoris són els protagonistes d’aquest hivern. A més, després de les festes nadalenques, on es produeix un alt grau de socialització, aquestes patologies s’han disparat i la saturació als centres sanitaris és més que evident. La incidència registrada al Sistema de Vigilància d’Infeccions Respiratòries Agudes, que situa la Comunitat Valenciana amb 1.318 casos per cada 100.000 habitants, ha propiciat que l’ús de la màscara torne a ser obligatori per accedir a centres sociosanitaris.
Però més enllà d’ambulatoris i hospitals, aquesta mesura de protecció torna a ser habitual també als carrers. Des del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, Eva Tormo, coordinadora d’Infermeria de la zona bàsica de salut d’Ontinyent, explica que “independentment que ara siguen obligatòries les màscares, el seu ús és una qüestió de responsabilitat. Quan una persona no es troba bé i socialitzarà, el normal és que utilitze la màscara. És una mesura que ens protegeix a tots i l’ús hauria de ser per sentit comú”.
“La millor defensa davant dels virus respiratoris és la prevenció i la millor prevenció és la vacunació”. Així de contundents es mostren des del Departament i recorden que “és una cosa que està científicament demostrada”. Cal recordar que la campanya de vacunació, tant de la grip com, ara també, de la covid, comença a mitjans del mes d’octubre. Per evitar que es produeixen situacions de saturació i acumulació de pacients, com les que s’estan veient aquestes setmanes, és important “vacunar-se en temps i forma”. Tormo explica que la gent ha de ser conscient que un no crea anticossos l’endemà de vacunar-se, per això és convenient fer-ho amb antelació.
Des de l’inici de la campanya, el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha fet una crida a totes les persones que es troben dins dels grups més vulnerables. “S’ha trucat per telèfon a totes aquelles persones que no han acudit a vacunar-se”, assegura la coordinadora d’Infermeria, que insisteix i demana “una reflexió”, ja que “la vacuna és, ara com ara, la millor solució”. Entre els grups més vulnerables hi ha els xiquets, sobretot menors de 2 anys, els més grans de 65 anys, els malalts crònics i immunodeprimits i les embarassades.