Festers treballa per garantir la pólvora les pròximes festes

Biar s’ha quedat sense pólvora per a les seues festes i, com aquesta població, unes altres que tenen festejos de manera imminent com ara Ibi, Muro d’Alcoi i Petrer, entre altres. Una circumstància que ha fet saltar les alarmes en municipis com Ontinyent, perquè la situació produïda podria repetir-se en un futur, ja que la capital de la Vall d’Albaida depén del mateix polvorí. Segons explica el president de la Societat de Festers, Vicent Pla Vaello, “han atribuït al mal estat d’una partida de pólvora de l’empresa subministradora, la manca d’aquest material en el polvorí de la població de la qual depenem en aquesta zona, a Montealegre del Castillo. El problema ha vingut quan no hi ha més pólvora per a arribar a tantes poblacions de manera imminent”. De fet, els 23 kg de pólvora que hi havien, s’han destinat a Villena per tal que puga rebre a la Mahoma, el 12 de maig.

La problemàtica de la pólvora és un fet que preocupa a Ontinyent i altres municipis, “molt abans que es produïra aquest incident, de fet, les poblacions que no estem a la Undef ens vam unir en la plataforma ‘Los pueblos de la pólvora’ i tractarem el que ha passat i treballarem en la recerca de solucions en un futur. Per tant, aquesta problemàtica pot beneficiar finalment a les festes posteriors, perquè cal posar el focus no sols en els festers, sinó també en el subministrament d’aquest material, que està monopolitzat en una sola empresa”, afegeix Vicent Pla.

En el cas d’Ontinyent, la pólvora se sol·licitarà a finals del mes de juny i per primera vegada s’aplicarà la nova normativa, que obliga a identificar el disparador, l’arma i la traçabilitat de la pólvora. En les festes morocristianes de la capital de la Vall d’Albaida hi ha una demanda aproximada per edició de 300 kg d’aquest material explosiu. Pel volum es podrà fer el repartiment com fins ara, a Santa Anna, la diferència és que els festers hauran d’introduir la pólvora en les cantimplores in situ i se segellaran per evitar manipulacions posteriors. “Implicarà més persones i més temps a l’hora de fer el repartiment de pólvora”, afegeix Pla.