Les rates penades tenen una capacitat de depredació de 1.200 insectes per hora. Una dada que resulta clarificadora per a veure a aquests xicotets mamífers com uns bons aliats en la lluita contra els mosquits, que comencen a aparéixer amb força en aplegar el bon oratge i després de les pluges registrades en la Setmana Santa.
L’Associació Mediambiental l’Auró, en col·laboració amb el departament de Medi Ambient municipal, han posat en marxa un “Pla Biològic de lluita contra els mosquits mitjançant el foment de la presència de rates penades”, expliquen des del col·lectiu. Per aquest motiu, han col·locat “refugis per a aquests mamífers en un dels ullals del Pont Nou, al costat de la zona verda que està executant-se”, expliquen.
Des del departament de Medi Ambient detallen que “fa uns mesos es van posar caixes-niu també prop de Paduana, on es van tombar les naus. Com que pareixia que dintre hi havia uns nius de rates penades i vist que estan protegides, es van col·locar diverses caixes per tal d’oferir-los un espai”, expliquen. Segons manifesten des del departament municipal, “la col·locació d’aquestes caixes niu no segueix una estratègia dissenyada i marcada per l’Ajuntament per a lluitar contra els mosquits, si no es col·locarien en tota la ciutat, tot i que és veritat que redunda en un benefici davant la presència de mosquits”.
Des de l’Auró han manifestat la seua voluntat “d’organitzar tot un seguit d’activitats didàctiques i divulgatives perquè la ciutadania d’Ontinyent conega un dels xicotets mamífers més amenaçats de la Comunitat Valenciana i que, a més, gaudeix d’una injustificada mala fama. Les rates penades són una peça clau en la gestió dels nostres ecosistemes, controlant insectes i plagues nocives per als cultius”.
L’Auró anima a la ciutadania a què “s’involucren i coneguen una mica més aquest xicotet mamífer volador que ens evita la proliferació de mosquits i, per tant, pot fer-nos estalviar moltíssims diners a l’any en pesticides”.