Gener 2019: el més sec dels últims 75 anys

Des de l’any 1944 no es registrava a Ontinyent un mes de gener tan sec com el que hem viscut en aquest 2019. Així ho assegura l’Agència Estatal de Meteorologia, AEMET, sobre la base de les dades de l’observatori meteorològic d’Ontinyent, que és el situat en el col·legi La Concepció i el responsable del qual és Pablo Guerra.

Amb 0,6 l/m2, gener de 2019 ha estat el mes més sec dels últims 75 anys, una dada rellevant que destacaven fins i tot en els informatius del canal autonòmic À Punt i en el qual afirmaven que no només a Ontinyent ha estat un mes molt sec, sinó que ha succeït el mateix en el 60% del territori valencià.

Un 99% inferior
En el seu resum mensual, Pablo Guerra també ha apuntat a la sequedat viscuda en el mes passat. “Pluviométricament ha estat un mes amb precipitació insignificant. Aquesta ha estat de 0,6 l/m2, que és un 99% inferior al valor climatològic normal en 110 anys (51,6 l/m2)”. Aquesta pluja s’ha registrat en dos dies, la jornada del 20 de gener “va ser en la qual més pluja es va registrar, 0,4 l/m2. L’any passat es van registrar 102,4 l/m2 en 7 dies per tant, tenim una anomalia hídrica de 101,8 litres respecte a 2018”, afirma el responsable de l’observatori de la Concepció.

Pablo Guerra detalla que “l’estadística demostra que normalment s’instal·la un anticicló que impedeix el pas de les borrasques procedent del nord d’Europa i de l’Atlàntic. L’esdevingut aquest any, per tant, no és una anomalia. A més, la persistència del vent de ponent ha afavorit la tremenda sequedat en l’ambient”, detalla.

AEMET ha realitzat una comparativa de la pluja registrada en els municipis amb observatori meterológico de la Comunitat Valenciana en la qual es donen les dades de precipitació acumulada al gener de 2019 i els de la precipitació normal (mitjana 1981-2010). En aquesta ocasió, l’anomalia registrada a Ontinyent continua sent del -99%, ja que si el mes passat es van registrar 0,6 l/m2 a la ciutat, la mitjana amb el qual compara aquesta dada és de 59,4 l/m2.

Segons AEMET “en petites zones de la Vall d’Albaida, la Costanera i en menor mesura l’Alcoià, el mes de gener ha tingut un caràcter extremadament sec”.