Ajuntament d’Ontinyent i Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida tenen visions diferents respecte al servei de recollida de residus pel que fa als envasos, paper i cartó.
El Ple del consistori ontinyentí aprovava dijous una sèrie de mesures “davant les greus deficiències detectades al servei de recollida de residus que presta la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida”. D’una manera detallada, la proposta presentada per la regidora de Medi Ambient, Sayo Gandia, ha servit per a donar llum verda als tràmits perquè la subvenció que dóna Ecoembes pel reciclatge ontinyentí siga gestionada directament per l’Ajuntament en lloc de la Mancomunitat, i també reclamar a l’ens comarcal que aclarisca quin seria el cost estimat de la prestació d’un servei òptim sense els dèficits actuals.
Cal recordar que recentment l’Ajuntament d’Ontinyent reclamava en un escrit a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida la necessitat de millorar el servei de recollida d’envasos lleugers i de paper i cartó prestat actualment. Així mateix, es reclamava el compliment del Conveni marc entre la Generalitat i l’entitat Ecoembalajes España (ECOEMBES), al qual la Mancomunitat està adherit en nom de l’Ajuntament.
Sayo Gandia explicava que la situació actual al voltant dels residus que ha de replegar la Mancomunitat “està tornant-se insostenible, amb contenidors que es veuen contínuament desbordats, el que provoca una mala imatge de la ciutat, problemes de salubritat i males olors”. Una situació “deficient des de fa anys, amb contenidors que en la seua majoria tenen més d’una dècada i estan en mal estat, molts estan mal retolats, no tenen una neteja adequada i globalment són molts menys dels necessaris”, detallen.
Per tal de “pal·liar en cert grau les deficiències del servei prestat per la Mancomunitat”, l’Ajuntament ha assumit diferents despeses al llarg d’aquests anys, “com ara la recollida dels voltants dels contenidors desbordats, algunes reparacions i substitucions de contenidors, així com diverses neteges, però amb els ingressos d’Ecoembes que rep la Mancomunitat s’haurien de cobrir les despeses d’un servei adequat i òptim”, apunta Sayo Gandia.
“Mala praxi”
La postura de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida en aquest tema és molt diferent. Des de l’entitat comarcal responen al consistori ontinyentí que “la presència de residus fora dels contenidors no sol ser sinònim de desbordament, sinó d’una mala praxi, ja que en compte de dipositar-se els materials en l’interior, són deixats a terra o corresponen a altres fraccions. D’aquesta circumstància no se’n pot derivar la responsabilitat al servei de recollida i, per tant, a aquesta Mancomunitat”.
Per tal de corroborar aquesta afirmació, des de l’entitat comarcal fan un recull d’imatges que així ho verifiquen. Quant al manteniment dels contenidors i la renovació d’aquests, des de la Mancomunitat mantenen que “és una constant” i l’argumentació la sustenten en “la relació de factures abonades a l’empresa concessionària o l’adquisició de noves unitats amb fons de plans provincials”.
A més des de la Mancomunitat contesten que si l’Ajuntament d’Ontinyent manté que “s’ha fet càrrec de la despesa de recollida d’un dia extra dels contenidors d’envasos lleugers”, li recorden que “per aquest servei teniu pendent de pagament: 60.000 euros”. En l’encreuament d’acusacions l’ens comarcal tira la mirada més enrere i li recorden un informe remés en 2016 “sobre el deute anterior a 2013 en relació amb la RSU que teniu pendent de liquidació” i que suma “83.550 euros”.
Per tant, una disputa carregada d’acusacions creuades, que lluny d’acabar-se ací, tindrà continuïtat en el temps.