AD Libitum compleix enguany 25 anys. El tàndem format per Lluís i Toni està recolzat per un equip de professionals que han ajudat a construir una iniciativa il·lusionant. Parlem amb Lluís Muñoz Ortiz, Codirector de l’escola de música.
Numèricament, com era AD Libitum quan va començar i com és ara?
“En 1997 vam decidir tirar endavant una idea que, en un primer moment estava pensat per a desenvolupar- lo en algunes de les entitats locals que ja existien, però no va ser possible. Per això vam crear el nostre propi projecte. La veritat és que des del començament van tindre molt bona acceptació, amb 250 alumnes, i l’any següent va créixer i hem mantingut el número en la capacitat màxima de l’escola, al voltant de 500 alumnes. De fet, quan vam obrir les portes, als dos anys vam haver de fer una ampliació a la planta baixa del costat. Ara portem 20 centres que depenen uns d’altres, tenim 80 professors, molts d’ells a jornada completa o mitja tornada, i un equip directiu consolidat. Hem fet un xiquet que ha anat creixent i ara és el moment de què vole”.
Com ha sigut l’evolució?
“Com a empresa AD Libitum ha evolucionat més que una escola de música, perquè des de fa 15 anys ens vam adonar que no podíem anar més enllà i tindre un projecte educatiu ambiciós en una sola escola. Fonamentalment, la raó és que les escoles de música requereixen professorat especialitzat en cada instrument. Per tant, a cada professor li pots donar una vesprada o dos de faena, però és impensable que tinga una jornada completa. La fórmula que vam aplicar va ser crear una xarxa d’escoles que ens permetera tindre una plantilla a jornada completa sumant les classes en el conjunt de les escoles, i per això, es poden vincular al projecte. A més a més permet rendibilitzar els costos i hem aconseguit tindre una oferta de qualitat a preus competitius i fer viable econòmicament un projecte tan complicat com les escoles de música. Al voltant d’aquest nucli hem creat un cercle d’activitats que es poden organitzar: contractació musical, organització d’esdeveniments, colònies d’estiu, metodologia… tot sumat és el que ha fet gran aquesta iniciativa i mantindré”.
Quines persones han sigut claus per a tu?
“Primerament Toni Revert, per la complicitat que tenim, per ser companys en aquest viatge, per connectar i tindre les mateixes inquietuds, apassionats pel que fem i amb parcel·les de feina ben diferenciades. Fa més de 25 anys que tenim amistat, compartint l’afició per la música. Vam veure que hi havia una necessitat i nosaltres podíem fer una aportació, perquè en el món de la música tots volen ser solistes. Nosaltres vam decidir escollir el camí de la pedagogia i estem molt orgullosos. La nostra complicitat han fet que estem junts més de 25 anys i els que ens queden. A més de Toni, també he trobat a persones en el camí que han volgut continuar en companyia nostra, han apostat per nosaltres, i que ens han corroborat que el projecte val la pena, com Pedro Reig, Cisco Aparici o Àngels Muñoz, entre motls altres”.
Es pot dir que el model d’AD Libitum està reconegut fora d’Ontinyent?
Al principi no, però ara cada vegada més es reconeix el nostre model. Manolo Tomás, que és una de les persones que ha fet molt per l’educació musical, posa el nostre exemple allà on va. Fem una gestió global i tanquem el cercle: els nostres professors no sols donen classe, estan formant-se contínuament i formen a altres docents, a més fan concerts”.
De què estàs més orgullós?
“De poder aportar a la societat i fer que la gent disfrute de la música, no com a finalitat, sinó com a eina educativa. Però haver pogut crear iMusi és una gran satisfacció. El germe d’aquesta metodologia pròpia va nàixer fa més de 25 anys, quan Toni i jo vam començar a donar classes en la Unió Artística i tot era nou per a nosaltres. Si havíem de reflectir el que ens havien ensenyat, no anàvem enlloc. Nosaltres vam començar a fer classes dos professors en l’aula, que les classes foren divertides i treballar amb els col·legis. Vam voler canviar el mètode tradicional, però no trobàvem materials per a donar classe, així que vam fer el nostre primer llibre Música activa.
La nostra pròpia metodologia iMusi hui ja és una realitat i ja ha eixit al mercat, no obstant això, hem estat 10 anys patint, contagiant a la gent d’aquesta manera de treballar i hem sigut pioners en tota Espanya. Hem aportat uns recursos pedagògics motivacionals, un repertori del segle XXI i desenvolupar una plataforma interactiva que desenvolupe tota aquesta metodologia i continuem treballant en la seua aplicació. Altres motius d’orgull són l’Orquestra Simfònica Caixa Ontinyent, per ser un projecte formatiu de gran envergadura i haver creat l’associació cultural Tot per la música, que naix d’una escola de música”.