Ontinyent ha tancat un dels capítols més tristos de la seua història del segle passat, en donar per conclòs el procés de per el qual es pretenia identificar als 13 afusellats el 15 de desembre de 1939 a la ciutat, en la postguerra, i que van ser enterrats en una fossa comuna sense que els seus familiars pogueren donar-los el comiat digne que mereixien.
Així, el treball iniciat l’any 2017 ha conclòs amb la identificació de tres de les tretze víctimes, gràcies a que s’ha pogut acarar l’ADN de les restes amb el de familiars directes. Ahir al migdia tenia lloc una reunió entre els responsables municipals, els paleontòlegs de *Paleolab -encarregats de l’exhumació i posterior anàlisi de les restes- i els familiars dels afusellats en 1939. En aquesta, els professionals i les autoritats donaven a conéixer als afins els resultats d’un “llarg procés” que ha culminat amb la identificació de tres persones que podran rebre una sepultura digna per part dels seus familiars.
Segons explicava Manuel Polo, antropòleg forense del grup *Paleolab, “durant aquest procés, la primera qüestió a la qual deguérem fer front va ser trobar les restes dels tretze afusellats. En principi es va comptar amb la hipòtesi que pogueren estar tots en un nínxol. Però no va anar així. S’han fet tres exhumacions on s’han pogut localitzar a les tretze víctimes. El procés també ha implicat l’exhumació d’altres tres nínxols més de familiars ja morts de les víctimes, que eren els idonis per a trobar l’ADN adequat”. Durant el procés “s’ha recuperat als 13 cossos, donant-los la dignitat que mereixien, per la qual cosa s’ha pogut individualitzar a aquestes 13 víctimes però la identificació final genètica s’ha vist complicada en el sentit que no teníem 13 famílies amb les quals comparar, només 7 i d’elles s’ha pogut identificar genèticament relacions de parentiu de *tre d’elles”.
El treball finalitza amb una sensació “agredolça” per als paleontòlegs responsables “però és important transmetre que l’ADN es degrada i que a vegades no resol una identificació i cal acudir a altres mètodes. Hem fet una combinació de mètodes antropològics i genètics i ens ha permés arribar a aquestes conclusions, s’han recuperat 13, però només s’han identificat tres afusellats”.
Una altra qüestió important que s’ha pogut documentar del procés “és el mecanisme de mort, les causes per les quals van morir els 13 cossos. S’han pogut establir diferents mètodes per arma de foc, fonamentalment a nivell cranial però també toràcic”, detallava Polo.
Respecte al sentir dels familiars després de conéixer els resultats del procediment, Rodríguez manifestava que “sobretot el que ens han traslladat és agraïment. A tots els hauria agradat que s’haguera identificat als seus familiars, però agraeixen que a partir d’ara tinguen un lloc on anar a visitar als seus sers estimats i que aquests descansen dignament”, assegurava el primer edil.
HOMENATGE
El pròxim 15 de desembre es compliran 80 anys des que es van afusellar a 13 *ontinyentins després de la Guerra Civil. Aqueix mateix dia, tindrà lloc un acte homenatge en el cementeri municipal, on el consistori ha creat un memorial dedicat a tots ells.