Iñaki Zubizarreta: “Justificar burles i baralles és el principi de l’assetjament escolar”

Justificar burles i baralles baix la frase “són coses de xiquets” és el principi de l’assetjament escolar. Així de contundent es mostrava l’exesportista professional Iñaki Zubizarreta, jugador de diversos equips de bàsquet de la lliga ACB, durant la seua ponència a la Sala Gomis, en l’activitat que servia com a tancament de la programació de l’Escola de Famílies 2023 impulsada per la regidoria d’Educació.

L’activitat vinculada a l‘Escola de Famílies començava al matí amb una jornada als centres escolars la Solana i Col·legi la Concepción, on participaven 400 alumnes, on Zubizarreta parlava amb les i els joves sobre l’assetjament escolar perquè reflexionaren sobre aquesta realitat, que cada dia es tradueix amb el suïcidi de 3 joves. En aquest sentit, el regidor d’Educació, Óscar Borrell, destacava que “sempre intentem que l’Escola de Famílies compte amb ponents de reconegut prestigi que ens acosten temes d’actualitat i ajuden tant a famílies, professorat com alumnat a tindre més informació per millorar el procés educatiu, gent com Cesar Bona, Begoña Ibarrola, Carme Cols, Mar Romera i molts altres”.

Així, la xarrada dirigida a persones adultes no sols va servir per a conéixer de primera mà el testimoni d’assetjament escolar que va sofrir Zubizarreta on es va poder escoltar el relat dels diferents insults i agressions que l’exjugador va sofrir durant la seua etapa escolar, sinó també les conseqüències psicològiques d’aquest, com els i les assetjadors s’aprofiten de la por i dels silencis d’aquelles persones que veuen les agressions i les burles o als i les que se’ls conta, però no fan res perquè pare.

L’exjugador de l’ACB recordava que la gastada frase que l’assetjament escolar es dirigeix a persones que “són diferents” és totalment falsa perquè “totes i tots som diferents. Els i les assetjadores t’elegeixen perquè sí”.

Durant la xarrada, que va emmudir al públic assistent a la Sala Gomis, Zubizarreta va exposar la importància que els i les famílies establisquen límits en, per exemple, la utilització dels telèfons mòbils. “Els i les joves socialitzen a través d’aquests aparells on tenen accés infinit a tota classe de contingut tan bo com roín”, remarcava Zubizarreta.

Zubizarreta, a més, recomanava als pares i mares com a professorat present que parlen amb els seus fills i filles i estiguen presents. “Mentre dineu o sopeu, no mireu el telèfon. Aparqueu-lo. Parleu i mireu als ulls als vostres fills i filles als ulls” perquè la mirada pot revelar situacions que no s’atreveixen a verbalitzar inicialment.

La programació de l’Escola de Famílies 2023 ha abordat també al primer semestre de l’any xerrades com una sobre trastorns de l’espectre autista a càrrec d’Irene Nadal; sobre educació en l’adolescència de Vicent Ginés; les investigacions científiques de dones d’Ontinyent (amb diverses dones científiques com Rosana Moriana, Susana Sanz i Laura Cambra); per acabar amb l’assetjament escolar amb Iñaki Zubizarreta. Les conferències han comptat amb la col·laboració d’entitats com AMPES, els claustres dels centres educatius i associacions com Inclou-TEA, treballant de forma cooperativa amb aquestes entitats.