Incorporen l’homenatge virtual als morts a Ontinyent

Tot comença amb un missatge de l’empresa a la família del mort. En ell es facilita la informació general sobre la persona, la disposició en una de les sales vetla del Tanatori d’Ontinyent i l’hora del sepeli. Són les dades fonamentals que sempre sorgeixen en qualsevol decés. La família rep aquest missatge per a poder difondre’l als seus afins, sobretot a través del Whatsapp. Però en aquest missatge apareix un enllaç per a poder accedir a la sala virtual del difunt. I allí es poden enviar les mostres de condolença, unes paraules dedicades d’afecte, un record, una frase amb la qual recordar a la persona que acaba de deixar-nos, una imatge… Aquest és, en essència, el nou servei que acaba d’incorporar l’empresa Funerària Gramage i que ja s’està utilitzant en les instal·lacions del Tanatori d’Ontinyent.

PANTALLES
En el hall, una pantalla rep a quines s’han acostat a donar el seu condol (hi ha una altra que s’instal·larà d’ací a poc temps a l’entrada per a indicar en quina sala es troba cada finat en el cas de coincidir més d’un). El plasma ofereix dades sobre la persona morta: data de naixement i del decés, el lloc i l’hora en què se celebrarà el sepeli, fins i tot la ubicació en la qual serà enterrada dins del cementeri.

HOMENATGE
Però, a més d’aquestes dades bàsiques, en la pantalla personalitzada de cada servei s’obri una finestra dels records. A través de l’app Viu Record es gestionen els missatges pòstums. Frases d’alé, paraules de reconeixement i imatges que il·lustren la biografia del mort. D’aquesta manera, des de qualsevol part del món es poden establir vincles afectius en un moment tan dolorós. A la sala virtual van arribant i apareixent aquests missatges personals que constitueixen un homenatge.
Les famílies són les encarregades de gestionar i administrar les paraules i imatges que volen que apareguen a la seua sala respectiva. Seran els que autoritzaran el que volen que es publique en les pantalles.
“La pandèmia ha canviat moltes coses, també la manera d’acomiadar-nos dels nostres sers estimats”, explica Ramón Gramage, responsable de l’empresa qui afig “els tancaments perimetrals, les limitacions d’aforament i altres restriccions han condicionat els comiats. Amb aquesta innovació tecnològica possibilitem que tota la gent puga tindre una presència encara que, físicament, no puga assistir”.

LLIBRE DIGITAL
El nou servei implantat en el Tanatori també aporta la possibilitat de recollir tots aquests testimoniatges en un llibre digital en el qual consta l’homenatge rebut, amb els missatges i imatges que es decidisca incloure en el suport.