Inés del Río, primera dona oficial de la Policia Local

Inés del Río Vayá fa 15 anys que és agent de la Policia Local a Ontinyent i acaba de fer un nou pas professional: s’ha convertit en oficial, amb la particularitat que és la primera dona que ostenta aquest càrrec a la ciutat. El camí no ha sigut fàcil., però es va plantejar “millorar tant professionalment com personalment. Es van convocar les places i vaig pensar a eixir de la zona de confort. Com tenia la titulació per a presentar-me, vaig decidir opositar”.

La principal dificultat ha sigut conciliar la vida professional i la personal, encara que se sent agraïda per l’ajuda de la seua família. A la pregunta de per què creu que no hi ha més dones oficials, entén que “és una opció que és ací per a tots i totes, però és complicat per la conciliació”.

En qualsevol cas, sap que l’esforç val la pena i que li satisfà pensar ser un exemple per a altres dones i, especialment, per a la seua filla. “Ella ha vist com he estudiat, l’esforç, la renúncia a la vida social, però l’assoliment el recompensa i demostra que amb treball i dedicació es pot aconseguir”, afirma.
Sobre l’aportació d’una dona al càrrec d’oficial, Inés del Río destaca: “Les dones som unes lluitadores, persistents i constants i amb una sensibilitat i visió del món diferent de la dels homes”. I afegia, “tant de bo les dones no haguérem de ser notícia en aquests casos, perquè voldria dir que s’ha normalitzat. En el meu cas ha sigut una coincidència ser la primera”.

Aquesta policia, de la promoció 36 de l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE), s’ha forjat professionalment a Ontinyent, ja que anteriorment tan sols va estar en tres mesos a Sueca i sis mesos en el seu municipi natal, Benigànim.