Els insectes tenen un gran potencial des del punt de vista alimentari, tant per a animals, com per a humans. Tres socis ontinyentins, Daniel Cabedo, responsable de Tecnologia i Seguretat Alimentàries; Jorge Serna, producció i digitalització, i M. José Alhambra, especialista en vendes, s’han llançat a posar en marxa la primera granja d’insectes de la ciutat, Insectos Delicious, situada en el polígon industrial l’Altet.
Les instal·lacions compten amb una sala de 100 m², on s’encarreguen de la cria i engreixament de grills, concretament de l’espècie Acheta Domesticus, conegut també com a grill ros. “Viuen a 27 °C, amb les condicions d’humitat òptimes, seguint els cicles de la llum del dia i de la nit i ben alimentats i hidratats per a fomentar la seua reproducció”, explicaven ahir en una visita institucional a les instal·lacions. “De moment estem invertint en un negoci que és totalment nou per a nosaltres, però pensem que té potencial”, afegien.
A Espanya, per llei, no es poden processar aquests insectes per a convertir-los en aliments per a humans, alguna cosa que sí que succeeix en països del centre d’Europa. Encara que sí que es poden adquirir una vegada processats. En aquest sentit, recentment, s’ha fet un pas significatiu, autoritzant l’ús del Tenebrio mollitor, conegut com a cuc de la farina, per a l’alimentació humana, la qual cosa obri les portes al fet que succeïsca el mateix, en un futur no gaire llunyà, per a altres insectes com l’Acheta Domesticus.
Així les coses, la granja de grills d’Ontinyent pot comercialitzar insecte viu per a l’alimentació de mascotes, com a peixos, rèptils, amfibis o ocells; processament d’insecte, congelat o en farina, destinat a animals de granja o aqüicultura i fem de grill, que desperta l’interés en l’agricultura ecològica.
De moment, a Ontinyent s’està cultivant una població suficient de grills per a començar a comercialitzar-los, per la qual cosa encara estan en la fase inicial d’inversió i desenvolupament de l’empresa. Es va començar adquirint quatre caixes d’aquests insectes i, a poc a poc, està creixent i consolidant-se la població d’aquesta ramaderia. Entre els reptes inicials s’han trobat tots els tràmits administratius, un llarg procés que ha culminat amb tots els permisos d’alimentació animal i punts de control i traçabilitat, així com de seguretat alimentària.
La visita institucional a les instal·lacions per a conéixer de primera mà aquest negoci atípic, comptava amb la presència de l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i del regidor de Promoció Econòmica, Juan Pablo Úbeda. “L’aposta per la innovació ha d’anar vinculada a criteris de sostenibilitat,
com en aquest cas. El futur han de ser sostenible i les administracions han d’afavorir-lo sempre que siga a la seua mà”, declarava Jorge Rodríguez.
L’avantatge de la producció i aprofitament del grill, respecte a altres fonts de proteïna animal, tal com recomanen la FAO i l’OMS, és que és més sostenible i eficient ecològicament. Aquesta producció comporta un consum ínfim d’aigua, no deteriora el sòl i suposa un recurs fàcilment renovable, a més de tindre unes propietats nutricionals equiparables a les de les carns de mamífer o d’ocells.
L’empresa compta amb una ajuda del pla Reactiva, de l’Ajuntament d’Ontinyent, que consisteix en microcrèdits per a iniciatives empresarials noves i amb l’ajuda per a catàlegs.