Ja es coneixen els premiats per al 9 d’Octubre

El Clubs Frontennis Ontinyent, Club de Tennis Ontinyent, Fon Do Kan, CAVA; el grup de Danses Ontinyent; l’Associació de Donants de Sang San Vicente de Paúl i la científica Emma Torró, són les persones i entitats que l’Ajuntament d’Ontinyent reconeixerà enguany als premis ‘9 d’Octubre’ per la seua tasca en benefici de la societat a diferents àmbits. Així s’ha acordat hui per consens de l’alcalde i tots els grups polítics representats en l’Ajuntament. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, comunicava el reconeixement a totes i tots els guardonats, felicitant-los “per la seua tasca i dedicació als seus diferents àmbits, que els ha fet ser mereixedores i mereixedors d’aquest reconeixement”.

Quant als mèrits dels guardonats, l’Associació de Donants de Sang Sant Vicent de Paul d’Ontinyent nascuda el maig de 1964, és la tercera Associació de Donants de Sang en antiguitat de tota Espanya. Actualment, l’entitat té més de 3.000 donants, mantenint a Ontinyent com una de les ciutats amb major mitjana de donants de sang d’Espanya. Des de la seua creació, l’associació ha fet possible la donació de més de 25.000 litres de sang que han permés salvar una ingent quantitat de vides.

Emma Torró Pastor va nàixer a Ontinyent en 1981. Va estudiar al CEIP Vicent Gironés, l’IES l’Estació i el Conservatori Josep Melcior Gomis. Llicenciada en Física per la Universitat de València el 2004, va realitzar el seu doctorat a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC). En l’actualitat, Emma és la representant de l’experiment ATLAS (3.000 persones investigadores) al ‘LHC LLP Working group’. En juny de 2021 Emma va ser elegida com a membre de número de l’Acadèmia Jove d’Espanya, una institució que depén del Ministeri de Ciència i Innovació i que està compost actualment per 40 investigadores i investigadors espanyols.

Fundat en 1972 com a Club Atletisme Ontinyent (des dels 80 Club Atletisme Vall d’Albaida), ja des dels seus inicis es destaca per ser el primer club local d’Ontinyent en incloure esportistes femenines. Actualment, dos esportistes mantenen rècords d’Espanya d’atletisme absolut aconseguits defenent els colors del club: Mónica Pont amb el rècord d’Espanya de Marató femení des de 1996; i Orlando Ortega en 110 metres tanques des de 2016.

El Club Frontennis Ontinyent és un dels emblemàtics de la ciutat i del Poliesportiu Municipal, on s’ha practicat aquest esport des de fa mig segle. Un club amb una activitat que es manté a les últimes dues dècades gràcies al treball de Toni Santainés, Marcos Martínez i l’actual president Juanra Reyes, que serveix per a mantenir viva la pràctica del frontennis a Ontinyent.

El Club de Tennis i Pàdel Poliesportiu Ontinyent ha arribat als 50 anys d’història gràcies al treball de presidents, juntes directives, socis, jugadors i entrenadors, sempre aparellat a l’activitat d’una escola esportiva que ha servit per format a milers de persones. L’actual president des de fa més de 30 anys, Manel Salvador, encapçala una tasca constant que ha permés superar el mig segle d’història amb una intensa activitat de foment de la pràctica del tennis i el pàdel sempre amb seriositat, professionalitat i estima pels valors essencials de l’esport.

Creat en 1972 amb Cirilo Tormo com a primer president (apadrinats per Armando i Carlos Barra) i federats des del primer moment, el Club de Judo Fon Do Kan ve participant en tots els entrenaments i cursos de reciclatge i perfeccionament que s’organitzen per part de la federació, a la província de València o en l’àmbit espanyol. En els 50 anys que porta treballant per aquest esport, el club que actualment dirigeix Conrado Miralles qui també exerceix com a entrenador junt amb Paco Cano, ha aconseguit un palmarés de prop de 30 cinturons negres.

Finalment, el Grup de Danses d’Ontinyent, que celebra enguany el seu 25 aniversari, està format per dones i homes que han treballat per mantenir viva, fomentar i també recuperar balls populars que s’havien perdut o estaven perdent-se, com el ball de la Moma o el ball dels Tornejants de la comparsa Llauradors, a més de participar activament cada any en la ‘Dansa de la Mort’que es representa en desembre juntament amb el Cant de la Sibil•la. L’entitat que presideix en l’actualitat Concepción Tortosa Ballester també porta les danses locals a altres indrets de la geografia de la Comunitat Valenciana, i fins i tot d’Espanya, com en el recent intercanvi que va tenir lloc a Burgos.