Amb a penes un 15% de participació en l’assemblea del dissabte 9 d’abril, Javier Reig va ser ratificat com a nou president de la Puríssima. Va rebre 186 vots favorables i 31 en contra. Ara assumeix el repte de modernitzar l’entitat sense desvirtuar la seua tradició.
Com s’aconsegueix la modernització d’una institució com l’Associació de Festes de la Puríssima sense desvirtuar la tradició a la qual representa?
“Bé, nosaltres començarem a treballar després de Pasqua, que serà quan comencem a desenvolupar els punts de la nostra idea per a aquests pròxims anys. Crec que el que més falta li fa a la festa de la Puríssima és que se li acoste més gent jove, que la visca des de dins, que s’implique. Hem de trencar amb el cànon que la festa patronal està exclusivament dirigida a gent gran. Cal reduir aquesta distància que s’ha creat respecte a la gent jove”.
I quina és la fórmula per a obtenir-ho?
“Necessitarem la implicació de les quatre parròquies de la ciutat. Crec que serà molt important assolir aquest acostament perquè de la gent jove poden eixir idees molt interessants. Una de les propostes que tenim al cap és crear un tipus d’activitat en les parròquies de manera trimestral”.
Pot ser un hàndicap el procés constant de laïcisme en la nostra societat i del distanciament que existeix, en general, entre l’església i les generacions més joves?
“En àmbits generals és innegable aquest procés que s’ha produït en les últimes dècades. Però, en l’àmbit local, crec que a Ontinyent encara existeixen moviments parroquials de júniors i juvenils que estan molt vius i actius. Aquesta és la gent a la qual volem atreure perquè representen la continuïtat i el futur”.
Abundant en aquest concepte del distanciament. Considera que s’ha produït una separació progressiva entre la ciutadania d’Ontinyent i l’Associació de Festes de la Puríssima?
“La devoció d’Ontinyent per la Mare de Déu és inqüestionable. Fins i tot en el context de crisi de fe que pot existir en l’àmbit general, la relació dels ontinyentins amb la Puríssima és una cosa excepcional. Ara bé, entenc que hem de donar-li un impuls a l’associació”.
El preocupa el fet que només acudiren a votar 225 dels 1.479 socis censats, la qual cosa suposa un 15%?
“Em preocupa i em fa mal. Però crec que hem de fixar-nos més en l’objectiu d’intentar recuperar una massa social més important, sobretot perquè l’associació va arribar a tenir més de 2.000 socis no fa tants anys. Aquest ha de ser un repte: créixer. I per a això és necessari motivar. I il·lusionar. Haurem de treballar intensament i implicar altres associacions de la ciutat, arribar a més sectors. Però això s’aconsegueix sortint. Aquesta és la filosofia”.
Quin paper exercirà la seua junta en la gestió d’aquests pròxims tres anys?
“Sincerament, crec que hem obtingut reunir un bon equip. Això ens dona tranquil·litat per a fer els pròxims passos al capdavant. Comptem amb l’experiència de gent que ja ha estat en anteriors juntes i coneix perfectament el funcionament de l’entitat. I gent nova que ve a aportar el seu gra de sorra. Amb il·lusió pense que en aquests tres anys farem coses interessants”.
Pots llegir l’entrevista completa en l’edició en paper del dissabte 23 d’abril.