‘Jo Innove’ premia a una infermera de l’hospital d’Ontinyent pel seu projecte pioner

Un apòsit que monitora en temps real les constants vitals del pacient i permet accedir al seu historial clínic és la idea guanyadora de la primera edició de ‘Jo Innove‘. Un concurs d’idees, organitzat per la Unitat d’Innovació i Investigació del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, que té com a objectiu premiar aquells projectes que siguen claus per a millorar els serveis i l’atenció dels sanitaris. La proposta guanyadora ha estat de la mà d‘Àngela Garcia Arnau, infermera de l’Hospital d’Ontinyent des de fa 16 anys, que ha rebut amb molt d’entusiasme aquest reconeixement.

Segons explica Àngela, es tracta d’un adhesiu en la pell que està pensant per a substituir les actuals polseres identificatives dels pacients, ja que són “incòmodes” tant per a l’usuari com per al professional de l’hospital. “Si porten la polsera, ens dificulta moltíssim canalitzar la via en el pacient, ja que el canell és un punt molt freqüent on col·locar aquestes vies”. A banda de comptar amb una etiqueta identificativa i un QR per a accedir automàticament a l’historial clínic, l’apòsit també portaria uns sensors per a detectar les constants vitals de l’usuari de manera immediata: saturació d’oxigen, temperatura o freqüència cardíaca, entre altres.

El projecte, que encara és un prototip, compta amb col·laboració del centre tecnològic tèxtil AITEX, per conéixer la “viabilitat” i “factibilitat” del dispositiu. A més, per a materialitzar aquesta idea, Àngela té previst crear un equip multidisciplinari, format principalment per personal d’infermeria, ja que tal com explica la sanitària es tracta d’una forma “de dignificar aquest col·lectiu”, invisibilitat moltes vegades quan es parla d’aportacions innovadores en el món de la medicina.

El guardó que ha estat valorat en 2000 €, a més d’una estada de dos dies per a conéixer el Centre d’Investigació i Innovació de l’Hospital de la Vall d’Hebron, permetrà a la infermera fer els primers passos en aquest nou projecte. “Ara falta conéixer si econòmicament és factible, però el que és segur és que millorarà la seguretat del pacient i la faena de nosaltres, els professionals”, conclou.