Jorge Rodríguez processat pel cas Alqueria

El jutjat d’instrucció número 9 de València ha incoat auto de processament contra l’ex president de la Diputació, Jorge Rodríguez, actualment alcalde de la ciutat d’Ontinyent. Rodríguez ha quedat finalment processat pel cas Alqueria que investiga la gestió i contractació d’alts càrrecs a l’empresa pública Divalterra. Juntament amb Rodríguez també han estat processats altres 14 càrrecs vinculats al PSPV i a Compromís, entre ells el cap de gabinet Ricard Gallego i el que en aquell moment era assessor Manuel Reguart.

El magistrat, que dóna així per conclosa la investigació, aprecia “indicis de delictes continuats de malversació i prevaricació en l’actuació dels encausats i xifra en 1.122.095 euros el perjudici generat a les arques públiques”, segons fonts del TSJCV.

“En el cas que ens ocupa, s’ha infringit, presumptament, aquest exercici de legalitat i mandat, en la total i correcta aplicació dels fons públics encomanats a les autoritats o funcionaris públics”, precisa en un acte notificat aquest dimecres a les parts segons fonts judicials.

En concret, l’instructor assenyala una “contractació presumptament simulada i sense observar els requisits legals ni estatutaris de l’empresa de set alts directius més altres dos entre novembre de 2015 i febrer de 2018”.

Aquestes contractacions -afig- van suposar “un presumpte desviament i amb això malversació de cabals en favor d’uns particulars, i més encara, i presumptament, per purs interessos d’índole partidista, en aqueix repartiment de càrrecs entre els dos partits en el poder, PSOE i Compromís”.

Els investigats contra els quals se segueix el procediment són, a més de l’expresident de la Diputació, els seus assessors en aquells moments Ricardo Gallego i Manuel Reguart; el que fora secretari-lletrat assessor de Divalterra Jorge Cuerda i els exgerentes de Imelsa (després denominada Divalterra) José Ramón Tíller, Vicent Xavier Simón i Agustina Brines.

El magistrat considera que els contractes d’alta direcció es van realitzar amb la intervenció dels gerents de l’empresa pública “i el coneixement i pla preconcebut presumptament pel mateix president de la Diputació Provincial i president del Consell d’Administració d’Imelsa i del seu equip més pròxim”.

La causa es dirigeix també contra set dels alts directius contractats, els qui, d’acord amb la investigació realitzada, no complien els requisits per a accedir a aqueixos càrrecs ni van exercir mai com a tals.

En canvi, l’instructor ha decretat el sobreseïment de les diligències respecte d’un altre alt directiu que va presentar la seua carta de renúncia al lloc a penes uns dies després de ser nomenat.

L’acte, que pot ser recorregut tant en reforma com en apel·lació, estableix un termini de deu dies perquè la Fiscalia i les acusacions sol·liciten l’obertura de judici oral o l’arxivament de la causa.

Amb aquest auto finalitza una instrucció que ha durat poc més de dos anys. Després d’aquesta decisió tot sembla encaminat cap a un judici oral que encara no té data assenyalada.