La batalla per sobreviure de les mascaretes de tela certificades

Durant aquesta setmana han sigut diversos departaments de salut els que han comunicat el veto de l’ús de màscares de tela als seus hospitals i centres sanitaris. Aquesta prohibició naix a causa de la dificultat que comporta per al personal sanitari comprovar l’homologació o no de les màscares de tela i, per conseqüència, la seua seguretat.

En alguns d’aquests hospitals o centres de salut s’estan repartint màscares quirúrgiques a aquelles persones que acudisquen amb les de tela. A València, de moment només l’Hospital General s’ha sumat a aquesta decisió. En el cas del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, de moment no s’ha vetat l’entrada amb les màscares de tela, “només s’adverteix que les màscares de vàlvula no són idònies i es convida a substituir-les per una quirúrgica”, expliquen, alhora que matisen que en aquests moments es troben a l’espera de l’informe de Protecció de Riscos sobre la resta de màscares.

Aquesta decisió d’alguns centres ha suscitat inquietud entre part de la població sobre la seguretat i el nivell de protecció de les màscares de tela.

PROCESSOS D’HOMOLOGACIÓ
Des d’ATEVAL i AITEX han emés un comunicat conjunt denunciant “el desconeixement de determinats portaveus que han causat alarma davant l’opinió pública, ja que demostren alguna desinformació sobre les diferents tipologies de màscares i els seus materials, així com els processos d’homologació i certificació, des de la matèria primera fins al producte final”.

Per això defensen la seguretat de les màscares de tela que s’elaboren seguint les normatives nacionals i europees i que són acceptades per les autoritats públiques sanitàries, insistint que “alguns agents del sistema sanitari no poden ser prescriptores en contra d’elles”.

“L’afirmació general que les màscares de tela no protegeixen a la població, no és certa”, i recorden que totes aquelles que s’han fabricat seguint els requisits de funcionament, establits en les normatives, i complint amb els estàndards requerits, i que posteriorment han sigut homologades per part d’un laboratori, són “perfectament utilitzables amb garanties”.