El Vaticà rep un exemplar del llibre de festes de Moros i Cristians de Bocairent

El passat 12 de desembre la Guàrdia Suïssa Pontifícia del Vaticà rebia un exemplar del ‘Programa de Festes de Moros i Cristians en honor a San Blas de Bocairent de 2016’. El llibre conté un article d’Ignacio Silvestre Borrego relacionat amb la Filà Terç de Zuavos de Bocairent i el seu origen. Des d’una perspectiva històrica a l’article s’explica que els Zuavos es van crear en l’any 1830, per part de l’exèrcit francés, com un cos d’infanteria lleugera per a la colonització d’Algèria. Tanmateix, la seua fama de guerrers valents i feroços es va expandir creant unitats i regiments de zuavos en altres països com els Pontificis dels Estats Papals. “Des del 2016 que es va escriure l’article, quedava aquest deute pendent de poder fer lliurament d’un exemplar a la Guàrdia Suïssa Pontifícia i així quedar en una de les biblioteques més importants del món com és l’Arxiu Vaticà”, explica el seu autor.

Són aquests últims, els Zuavos Pontificis els que serveixen de germen per a la creació de la Filà Terç de Zuavos en 1867 a Bocairent, la primera denominació del qual va ser la de “Zuavos del Papa”. En l’article hi ha una curiositat i és que l’any 1980 es va encarregar a la prestigiosa sastreria madrilenya de ‘Cornejo’ la confecció dels uniformes com els de la Guàrdia Suïssa Pontifica per a desfilar el dia de l’Entrada. El Vaticà ha respost a Ignacio: ‘He rebut el seu llibre i li agraïsc molt el seu regal. A més, els desitge el millor en les seues recerques i treballs. Atentament. Mattieu Hüging Guàrdia Suïssa Pontifícia Acriter et fideliter! Cancelleria del Cos’.

Zuavos del Món

Zuavos del món és un projecte que es materialitza l’any 2007, després de la capitania de la Filà Terç de Zuavos del mateix any, on per al dia de l’Entrada es planteja una ostentació diferent, prenent com a referència la història dels Zuavos, no com Filà sinó com a cos militar. Per a això es va fer un recorregut històric des de la seua creació en 1830 amb uniformes de Zuavos Francesos, passant per les unitats creades durant la Guerra Civil Americana de 1861-1865, els Zuavos Pontificis de 1861-1870 fins a la creació de la Filà en 1867. El blog compta amb gairebé 200.000 visites en més d’un centenar de països i actualment conté més de 800 entrades sobre la història d’aquests cossos militars.