L’augment de casos en Ontinyent pressiona l’atenció primària

L’atenció primària ha tornat a omplir els titulars de les principals capçaleres nacionals aquests últims dies. El diumenge 12 de desembre, milers de persones participaven en diferents concentracions arreu d’Espanya. Un total de 114 organitzacions professionals, sindicals i socials adherides a la plataforma ‘Salvem l’Atenció Primària” es desplaçaren a ciutats com Madrid o València per denunciar la deterioració d’un servei amb sobrecàrrega assistencial i exigir mesures urgents per a superar la situació.

Tanmateix, el ressò d’aquestes demandes populars també es feien patents a les xarxes socials. Concretament al grup de Facebook ‘Ontinyent Denuncia’, eren diversos els veïns que feien públiques les seues queixes a través de desenes de comentaris. Entre elles, “el mal funcionament” del centre de salut de l’avinguda Albaida, que tal com explica un dels usuaris, després de telefonar vint-i-set vegades per demanar cita li van respondre que “l’agenda està tancada” i que ho tornarà a intentar dilluns. Una situació que també s’ha viscut en altres centres sanitaris com el de Sant Rafel. “Després de 70 telefonades, de les 8:10 a les 11:30, per fi em responen i em donen cita per a 6 dies més tard”, denunciava altra de les usuàries. Comentaris d’aquest estil es repetien un darrere d’un altre.

Enmig de la bullícia de reclams una infermera responia “encara que hi haguera 10 telèfons i 10 administratius atenent aquestes trucades de res serveixen si no hi ha sanitaris contractats, ja que l’agenda del metge i infermeria s’omple de seguida i van desbordats amb tanta cita presencial, telefònica, seguiment COVID, domicilis, urgències…”. Una dinàmica que s’ha vist incrementada amb l’augment de casos a la ciutat d’Ontinyent. Segons expliquen des del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, en la setmana del 9 al 14 de desembre, s’han realitzat un total de 650 PCR de les quals 237 han resultat positives, el que dona una taxa de positivitat del 36,46%, gairebé un 11% més que el conjunt de l’àrea de salut.

No obstant això, segons ha explicat Arturo Pérez a aquest periòdic, el problema del centre de l’avinguda Albaida resideix en què “no donen cites per a dies posteriors”, a diferència d’altres centres com el de Sant Rafel que sí que ho fan, detalla. “Si vols atenció mèdica, has d’intentar-ho cada dia a partir de les 8”. “I els problemes de contactar amb el centre no venen des que va començar la pandèmia. Han estat endèmics des de fa anys, i és un problema intern i específic d’aquest”. La queixa ja està posada a disposició del síndic de Greuges, comenta.

“No s’estan donant dies lliures”

Des del departament de salut s’argumenta que l’augment de casos requereix un major esforç assistencial del professional de l’atenció primària, ja que tant el personal facultatiu com infermeria s’encarrega del seguiment i control de tots els casos diàriament. Això suposa un increment de les feines habituals d’aquests professionals, expliquen des del departament. “Tant facultatius com infermeria estan doblant en aquests moments la seua jornada laboral en els centres de salut d’Ontinyent a causa de l’especial situació assistencial. No s’estan donant dies lliures a ningú i es mantenen els seus efectius disponibles”, comenten. Així mateix, l’increment d’aules confinades per Salut Pública en diversos col·legis d’Ontinyent agreuja aquesta situació, ja que són aquests responsables qui han de realitzar el seguiment i control per evitar nous contagis. Una situació que podria incrementar-se en les pròximes setmanes, ja que la tendència de positius i incidència està a l’alça.