La Botifarrera tanca les portes després de 89 anys d’història

A les portes de complir 90 anys. Així s’ha quedat una de les empreses més mítiques de la capital de la Vall d’Albaida. La Fábrica de Embutidos Onteniente o, cosa que és el mateix, La Botifarrera, iniciava la seua història en 1934, quan la família Pla elaborava, en la seua pròpia casa, la botifarra d’Ontinyent. Ara cessa la seua activitat pràcticament per sorpresa.

Segons ha pogut saber aquest periòdic, fins fa escasses setmanes La Botifarrera portava l’embotit d’Ontinyent a supermercats de tota la Comunitat Valenciana, però també de Catalunya, Balears i Múrcia. Un d’aquests supermercats era Mercadona. L’empresa càrnia va deixar de subministrar a la cadena de Juan Roig pràcticament de la nit al dia.

D’altra banda, fonts sindicals, sustenten la idea que ha sigut un tancament precipitat. “Fa temps que esperàvem que passara alguna cosa, però el tancament tan precipitat ens ha sorprés”, admeten. Cal recordar que en 2018, l’empresa no passava pel seu millor moment i va ser adquirida per un grup inversor agroalimentari. Aquesta nova gerència anunciava millores en la maquinària, formació per als empleats, l’inici d’un procés de digitalització o la implantació de plaques solars.

Altres fonts consultades assenyalen dues qüestions rellevants. D’una banda, afirmen que no fa molt l’empresa comunicava que estava buscant una superfície de 15.000 m² per a expandir les seues instal·lacions a Ontinyent. Mentre que, al mateix temps, parlen de deutes i impagaments a tercers, la qual cosa podria derivar-se d’una mala gestió.

En 2020, amb les últimes dades conegudes, la plantilla de La Botifarrera rondava els 60 treballadors. Actualment, aquest mitjà no ha pogut confirmar quants empleats s’han vist afectats pel tancament, després d’intentar contactar en diverses ocasions amb l’empresa de manera infructuosa.