La Bruja Avería i els Electroduendes aterren a Albaida

El llegat del creador de marionetes tan famoses com les de la Bola de Cristal, Sabadabadá o l’Un, dos, tres,…, Alejandro Milán, ha estat adquirida per l’Ajuntament d’Albaida per a ampliar el fons del Museu Internacional de Titelles d’Albaida, el MITA. Durant aquest cap de setmana s’ha llançat a les xarxes municipals píndoles, a mode de pista, sobre els nous habitants del centre museogràfic. La part del llegat que ara es presenta són els titelles de la Bola de Cristal  i es tracta de la Bruja Avería, la Bruja Truca, Maese Sonoro, Maese Cámara i Hada vídeo. Parlem de les peces originals, les primeres que eixiren en pantalla en aquell mític programa de televisió dels anys vuitanta.

Alejandro Milán va donar vida a molts titelles de la radiotelevisió pública des dels anys seixanta. D’origen cubà Milán va ser tot un referent internacional en el món dels titelles, tant en la seua confecció com en fer-les funcionar enfront a la càmera. I “des d’Albaida volem agrair tant a ell com als seus familiars que acabaren optant pel MITA per a conservar i difondre la seua obra, ha estat un procés llarg i apassionant per a poder-ho aconseguir” ha explicat l’Alcalde, Josep Albert, qui també ha relatat que “ha estat possible pel treball incansable de la directora del museu Júlia Rodríguez, qui sense la seua professionalitat i esforç hui Albaida no comptaria amb aquest tresor de la televisió”. Per la seua part el regidor de Promoció de la Cultura i el Patrimoni, Josep Manuel Juan, ha volgut “insistir en la importància d’aquesta obra i sobretot de poder comptar amb la totalitat de la que Alejando Milán conservava en el seu domicili, i gràcies al MITA es té la possibilitat de conservar-la i estudiar-la per part d’investigadores i investigadors de tot arreu”.

Com bé explica la directora del MITA, Júlia Rodríguez, estem front “a una col·lecció imprescindible per a poder entendre la mateixa història dels titelles televisius a l’Estat” i ara cal “reivindicar-les, estudiar-les i realitzar els treballs de restauració necessaris per a dignificar la vida d’Alejandro Milán dedicada als titelles”. Per això, en els mesos que venen es realitzaran els treballs que anunciava Rodríguez i en acabar totes aquestes tasques la Bruja Avería i els Electroduendes passaran a formar part de l’exhibició permanent de marionetes del museu.

En els pròxims dies des de l’ajuntament d’Albaida s’informarà de com s’executarà tot aquest procés de restauració així com l’espai museístic que ocuparan dins del MITA, que patirà una xicoteta adequació per a poder integrar als nous habitants dins de la seua extensa col·lecció.