La Casa de Ana Frank investiga la història de la xiqueta d’Ontinyent assassinada a Auschwitz

Els treballs de divulgació de les mamàs belgues, les infermeres internacionals que van vindre a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent, a partir d’investigacions gestades en la ciutat, han arribat fins i tot a Bèlgica.

En les últimes setmanes, l’investigador de memòria històrica Joan J. Torró Martínez ha rebut sol·licituds d’informació per part de dues entitats diferents. Per una part, Marta Simó, sociòloga de la Universitat de Barcelona, li va comunicar a l’ontinyentí que està en marxa un projecte europeu, Stories that move, que tracta la recuperació i la visibilització de l’holocaust i les conseqüències de la Segona Guerra Mundial. Una iniciativa d’investigació que lidera la Casa d’Anne Frank, ubicada a Amsterdam, i en la qual participen 7 països. El que li plantejava la sociòloga a l’ontinyentí era que li ratificara la informació de què disposaven tant de les mamàs belgues, com de Madrid Berliner, la xiqueta d’Ontinyent que va ser assassinada a Auschwitz pels nazis.

L’AMBAIXADA DE BÈLGICA I LES MAMÀS BELGUES
Si aquest estudi es materialitza en material didàctic, una part de la història d’Ontinyent, en temps de la Guerra Civil i la continuïtat de les vides de persones com Madrid Berliner, en l’Europa de la II Guerra Mundial, estaran en aquest museu ubicat als Països Baixos.

L’altra petició d’informació provenia de Catherine Van der Linden, responsable de comunicació i diplomàcia pública de l’ambaixada de Bèlgica a Espanya. La diplomàtica es va interessar pel llibre sobre l’- Hospital Militar Internacional que els belgues crearen a Ontinyent, escrit pel mateix Joan J. Torró. També es va demanar informació sobre el nou parc inundable que es farà en la Cantereria i que l’Ajuntament d’Ontinyent ha decidit posar- li el nom de Mamàs belgues. Una iniciativa, explica l’investigador, que va nàixer de l’alumnat de l’IES l’Estació, com a fruit d’un treball de noms de carrers que homenatgen dones. Una qüestió protocol·lària i institucional que Torró traslladarà al consistori ontinyentí.

PRÒXIMS ACTES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA
Aquest mes, aprofitant dades significatives per a la Vall d’Albaida, tindran lloc diferents activitats commemoratives de memòria democràtica. El 8 de juny, a les 19.30 hores, coincidint amb l’aniversari de l’afusellament de mestres republicans, la Sala Gòtica del Palau d’Albaida acollirà la presentació del llibre Afusellats, mestres i republicans, de Wilson Ferrús Peris com a coordinador de l’estudi de les biografies dels 20 mestres que van ser executats en el País Valencià. L’acte també comptarà amb la presència d’Antonio Calzado.

Aquesta iniciativa està organitzada pel Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida, de la mateixa manera que el dia 16 de juny, quan és l’aniversari de l’afusellament de 16 valldalbaidins i fent un exercici de memòria històrica, en el mateix espai tindrà lloc la projecció del documental Les mamàs belgues, amb la intervenció de Joan J. Torró, a partir de les 19.30 hores.

El llibre de l’ontinyentí Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional es presentarà el 15 de juny, a les 19.00 hores, en el col·legi La Concepción d’Ontinyent.