L’Associació de Llumeners de Sant Esteve celebra la romeria a l’ermita

El passat cap de setmana, es van celebrar a Ontinyent els actes principals de les Festes de Sant Esteve, organitzades per l’Associació de Llumeners de Sant Esteve. Com a novetat destacada d’enguany, apuntar que les festes es van avançar al primer cap de setmana de juny per a evitar la calor de juliol.

El dissabte 3 de juny, va tindre lloc la cercavila pels carrers de Sant Rafael, presidit per la reina de les festes, Nuria Guerola Gandia, i la seua cort d’honor, juntament amb el llumener major, Rafael Guerola Segura. Després de la desfilada, en la parròquia de Sant Rafael, es va dur a terme la tradicional “cacauà”, un aperitiu en el qual el llumener major va convidar a llumeners i veïns del barri.

L’endemà, des de les 7.30 hores, un centenar de romers es va congregar a la urbanització El Pilar per a iniciar la romeria cap a l’ermita. Cada any, aquesta romeria guanya més força, amb un augment de participants que opten per pujar en romeria, revivint així una antiga tradició.

La festa, amb més de cent anys d’antiguitat, ha mantingut la seua estructura inalterada durant dècades. Comença amb una missa en honor a Sant Esteve, seguida d’un esmorzar de germanor en el qual els romers comparteixen les viandes que porten en grups. Després de l’esmorzar, es duen a terme jocs tradicionals i, per a finalitzar, es gaudeix del folklore valencià amb balls de l’escola de dansa del CEAM i la participació del cantaor Pep Gimeno ‘Botifarra’.

Les Festes de 2023 van comptar amb una notable assistència de llumeners i amics en tots els actes, la qual cosa brinda a l’organització un futur “ple d’il·lusió”. A més, enguany s’ha planejat un nou esdeveniment per a acostar la festa al poble: el “Dia del Llumener” el 22 d’octubre, on es compartirà un menjar de germanor en el barri de Sant Rafael.