fbpx

La CHX inicia les obres de la nova passarel·la del riu Clariano d’Ontinyent

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha confirmat l’inici als pròxims dies de les obres que destinaran prop de 600.000 euros a la nova passarel·la sobre el riu Clariano d’Ontinyent, així com la millora paisatgística i mediambiental del seu entorn. Es tracta d’una actuació presentada el passat mes de març pel mateix president de la CHX, Miguel Polo, a l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i que efectua i finança la Confederació en atenció a l’interés prèviament mostrat des del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic per participar en el projecte de regeneració de la zona de la Cantereria impulsat per l’Ajuntament i la Generalitat Valenciana.

El president de la CHX destacava en aquell moment “la valentia de l’Ajuntament d’Ontinyent per a resoldre la problemàtica de la zona, eliminant l’ús residencial d’una zona inundable perquè el riu recupere la zona natural d’inundació, un projecte que es convertirà en una fita de la gestió del risc d’inundació i que esperem que siga un exemple a seguir per molts més municipis”. L’alcalde, al seu torn, agraïa Polo el seu suport personal per facilitar una actuació “que tanca el cercle: havíem d’acabar amb el risc existent, ajudar a les persones que vivien en la Canterería a reubicar-se, demolir les cases i crear un nou espai verd, però al mateix temps enllaçar les dues riberes del riu perquè aquest siga un lloc de trobada i no una frontera”, un enllaç que serà possible amb la nova passarel·la.

El projecte, emmarcat en el vigent Pla de Gestió del Risc d’Inundació, al marc del protocol subscrit a principis de 2020 entre la Confederació i l’Ajuntament, compta amb un pressupost de prop de 600.000 euros i abasta una superfície que ronda els 30.000 metres quadrats i una longitud fluvial de 575 metres, amb un termini d’execució dels treballs del voltant de sis mesos. El regidor de Territori, Òscar Borrell, explicava que “dins la intervenció, hi haurà diverses línies d’intervenció, però sense dubte una de les més cridaneres serà la construcció de la nova passarel·la per a vianants”. La nova passarel·la connectarà tots dos costats del riu, i permetrà el pas de l’aigua en èpoques de grans crescudes del Clariano. També es faran tasques generals de sanejat del llit del riu i eliminació d’espècies invasores amb plantació d’altres autòctones.

A més a més, i per a ampliar l’àrea d’inundació, s’actuarà en els dos marges del riu. En el dret s’allunyarà el pas per als vianants per a augmentar la secció del llit, continuant així l’actuació iniciada per la Generalitat Valenciana per a la substitució del col·lector principal d’aigües residuals de l’EDAR. En aquesta banda també es faran diversos treballs per protegir el Molí Descals de possibles inundacions. En el marge esquerre, on estaven situats els habitatges de la Canterería, la Confederació eliminarà el mur longitudinal existent, creant un passeig en un tram de 6 metres d’amplària, 3 dels quals seran de suau talús enjardinat i altres 3 habilitat per al seu ús per a trànsit de vianants i de vehicles del veïnat i de serveis.

Cal recordar que paral·lelament a aquesta obra continua avançant el procés per a l’adjudicació de les obres d’adequació del nou parc inundable, que l’Ajuntament ha tret a licitació per un pressupost bàsic de 965.000 euros, iva inclòs i al que opten 8 empreses de tota Espanya. L’actuació convertirà l’espai lliure resultant dels enderrocs de les edificacions en una zona de bosc i usos recreatius.