La ciutadania ja pot suggerir què Plaça de la Concepció vol

La ciutadania té l’oportunitat de dir què Plaça de la Concepció vol, això sí, a partir del projecte que ha desenvolupat l’arquitecte ontinyentí Fermí Sala. El pati del Museu del Tèxtil acull una exposició amb uns panells il·lustratius i explicatius, sobre com està previst que siga aquesta cèntrica plaça de la ciutat. Divendres l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, acompanyat de representants de l’equip de govern visitava la mostra i convidava a les ontinyentines i els ontinyentins a exercir la participació ciutadana, bé en l’urna habilitada per a depositar els seus suggeriments en la mostra, bé a través de la pàgina municipal. És l’hora de traslladar les converses a peu de carrer o de xarxes socials a l’urna.

Quinze dies per a participar en l’urna o en la web
Aquesta és “la primera vegada” que es posa en marxa un procés participatiu d’aquest caire per a emprendre la reforma “d’un espai emblemàtic” com és la Plaça la Concepció. Així es manifestava l’alcalde d’Ontinyent en la visita a l’exposició del projecte que es troba al pati exterior del Museu del Tèxtil. En aquest sentit, incidia que “des del Govern d’Ontinyent sempre hem considerat la participació un eix transversal i, per això, més enllà del programa ‘Ontinyent Participa’ volíem comptar amb la participació dels ciutadans i ciutadanes que desitgen formar part d’aquest projecte”, tal com es va fer, per exemple, per al carrer Sant Antoni o per a la zona verda de l’Orutjol, on fins i tot es va donar a triar al veïnat entre tres projectes diferenciats.

L’exposició compta amb panells i imatges en 3D sobre el projecte de la futura plaça i s’acompanya d’una bústia on les persones que s’acosten podran fer constar opinions i suggeriments, les quals també es poden enviar a través de correu electrònic participacio@ontinyent.es. Així mateix, la ciutadania disposa de la informació de tot el projecte en la pàgina web www.ontinyentparticipa.es.

A més d’aquestes vies de participació, el dia 26 de juliol, des de les 19.30 hores, i també en el Museu del Tèxtil, se celebrarà un taller amb presència de l’arquitecte, Fermí Sala, perquè la ciutadania “tinga tota la informació per a millorar el projecte entre totes i tots”, afegia Jorge Rodríguez. En conjunt, 15 dies per a opinar sobre aquest tema.

El regidor de Territori, Joan Sanchis, afegia que l’actuació segueix “les línies actuals de desenvolupament sostenible establides per la Unió Europea, que permetrà construir una ciutat de futur sana, sostenible i centrada en les persones”.

L’alcalde explicava que l’última paraula per a incorporar els suggeriments al projecte “la tindrà l’equip redactor”.

Expectativa patrimonial en fòrums
En els últims temps el debat del patrimoni ontinyentí ha ressorgit i es fa visible en les xarxes socials. Des del grup Facebook ‘Plataforma per la defensa del patrimoni d’Ontinyent’ ja s’havien llançat una sèrie de publicacions per part de Pepe Gandia, sobre la història urbanística i patrimonial de la Plaça de la Concepció, abans de conéixer-se la proposta de reforma. Des que es publicaren les il·lustracions en 3D, el formiguer de xarxes socials no ha cessat de bombollejar, la qual cosa és una bona mostra que aquest projecte desperta l’interés ciutadà. Deixant de costat les crítiques sistemàticament o destructives, les aportacions que van dibuixant-se semblen apuntar a una estima pel dibuix cromàtic en zig-zag, que defineix fins ara a aquesta plaça i la proposta per mantenir-les. També es fa una crida a fer valdre els edificis antics que queden.

Recuperar la figura d’El Peixcauret’, pel seu valor sentimental, també és una altra de les iniciatives aplaudides per les persones amb una visió més nostàlgica. Ara falta saber si la ciutadania fa el pas i fa les seues aportacions en els canals habilitats per l’Ajuntament d’Ontinyent o si es perd en un debat estèril virtual o de café. Fins ara, 0 aportacions físiques en el primer dia d’exposició, hi ha 13 jornades més per a fer-ho.

Participació ciutadana en totes les fases
La valoració de l’oposició, des del grup municipal Compromís per Ontinyent no s’ha fet esperar. Aquesta mateixa setmana exposava “la necessitat d’abordar el projecte de reforma de la Plaça de la Concepció des d’una vertadera participació ciutadana, que impregne el procés en totes les seues fases i no com a fet anecdòtic final”. A més, han lamentat que “l’incompliment de la celebració del concurs d’idees, que el govern municipal va prometre, puga acabar perjudicant el resultat final de la reforma d’aquesta cèntrica plaça de la ciutat”.

Des de Compromís per Ontinyent recorden que l’Associació d’Arquitectes d’Ontinyent també va incidir en la importància de desenvolupar un concurs d’idees per a aquesta actuació, “la qual cosa suposaria poder aportar propostes més variades” i afigen: “el projecte actual, que va eixir a licitació amb unes condicions molt restrictives, s’allunya de l’esperit de la vertadera participació ciutadana”.

En qualsevol cas aclareixen que “la nostra crítica no és cap a l’arquitecte que ha desenvolupat el projecte, ja que és un professional fent la tasca que se li ha assignat”. També suggereixen que, al seu entendre, la plaça hauria de mantenir la forma de zig-zag en el paviment, però “cal escoltar què dirà la ciutadania”.