La situació actual, de sobra coneguda, ha fet que l’experiència d’Àngels Muñoz com a regidora no haja sigut l’esperada, però aquesta festera afirma no haver perdut la il·lusió i treballar amb l’esperança de tornar a poder gaudir de les nostres tradicions.
– Porta tres ‘Festes’ sent regidora d’aquesta àrea, però les circumstàncies han fet que només haja pogut gaudir de les festes patronals un any…
– “Vam entrar en ple juny i van ser unes primeres festes d’aprenentatge i de veure com funcionava tot. Jo sóc festera, però no arribes a imaginar-te tot el treball que hi ha darrere, amb dispositius d’emergència o muntatge. Va ser un any de descobriments. En canvi aquests dos últims anys han sigut de planificar i després haver de tirar arrere. Però el més important és que continuem en el camí, planificant tot amb la mateixa il·lusió i sense parar de treballar”.
– Com ha sigut el treball i la relació amb la Societat de Festers de cara a aquestes ‘no-festes’?
– “Fa molts mesos que estem treballant junts, hem mantingut moltíssimes reunions i converses. Estem a la seua disposició per facilitar tot allò que siga possible dins de la situació actual. Un exemple és el concert de música festera que tindrà lloc en El Clariano el dissabte 21 d’agost. Des de l’Ajuntament d’Ontinyent hem fet una cessió per a eixe dia, hem estudiat quin seria el millor espai, i farem un muntatge per a no perjudicar la gespa. Hi ha hagut comunicació i predisposició per a quadrar tots els esdeveniments. Hem estat treballant molt i molt bé”.
– Dels actes que es duran a terme, com a festera que és, quin li fa més il·lusió?
– “El trasllat extraordinari. No serà el mateix que una Baixà del Crist, però sí que podrem veure-ho entrar a Sant Carles, i serà l’únic que t’evocarà a eixes festes de fa ja dos anys”.
– S’ha preparat una programació musical municipal similar a la que tindríem en unes festes normals?
– “L’any passat no es va poder fer, però enguany hem apostat per aquesta programació. Realment no és igual que en unes festes normals, perquè hauríem començat en dimarts, amb espectacles simultanis en diferents espais. En aquesta ocasió hem decidit fer només una o dues activitats per a cada dia, i adaptant-les sempre a les mesures actuals”.
– Què li diria a aquelles persones que pensen que no és segur celebrar qualsevol classe d’acte?
– “En responsabilitat tot es pot fer. Està demostrat que la cultura a l’aire lliure és segura. Si la gent entra amb la mascareta i manté la distància, a l’aire lliure el risc és pràcticament inexistent. Estem en pandèmia, però la vida ha de continuar, perquè la salut mental també és molt important. Per la nostra manera de ser necessitem activitat, no anar-se’n de festa fins a les sis del matí, però necessitem trencar amb la rutina. Fa molt de temps que estem sense poder fer quasi res i per això la gent està responent a l’oferta cultural més que mai. La ciutat es mereix tindre una programació cultural”.
– Els primers Moros i Cristians que es realitzen, seran tal com les recordem?
– “Tant de bo que sí, però no ho sé. Ha de passar un any encara. Jo ho he parlat amb molta gent de diferents cercles i si he d’eixir a desfilar amb una mascareta, eixiria sense problema. Però és molt difícil imaginar, per exemple, una Entrada de Bandes… potser després si tota la vacunació va com ha d’anar i aconseguim reduir la gravetat de la malaltia, potser en eixe moment sí que puguem fer-ho”.
– Com s’imagina eixes pròximes festes?
– “Pense que les pròximes festes estarem tots molt emocionats. Només poder posar-te el teu vestit, sopar en la teua comparsa amb la banda. Tan sols poder fer això, la gent gaudirà. Al final és com tot, no valores el que tens fins que no pots fer-ho. A mi m’agrada molt l’Entrada Infantil, i el moment en el qual eixe dia isc de la meua casa amb la gel·laba. Vull tornar a viure eixe moment. Fins a les coses més xicotetes les valorarem més”.
-Tindrem Falles en setembre a Ontinyent?, podrem veure cremar la falla de Sant Josep?
– “Encara no ho tenim molt clar, si la pandèmia evoluciona favorablement, alguna cosa es podrà programar. Però fins que no passe l’estiu no ho sabrem”.
– Els festius locals s’han traslladat a la Fira de Novembre, en quins escenaris s’està treballant?
– “Fires s’estan fent, i l’any passat també es van fer, però a nosaltres ens va pillar en una època amb una incidència molt alta. La Fira d’Ontinyent s’havia convertit en un esdeveniment molt gran amb la part dels cotxes, del comerç, les paradetes o els concerts. Potser no podem tornar a ajuntar-ho tot, però per sort tenim un recinte molt bo per fer una Fira amb control d’accés i seguretat pel que respecta a la zona d’atraccions. Si la situació no empitjora, eixa part podrem celebrar-la. I després a poc a poc, segons vaja evolucionant la pandèmia, veurem si podem organitzar alguna altra activitat o no, com Firauto, per exemple. Hem d’apostar perquè sí que podrem fer-ho i treballar en eixe sentit”.
– Tenim moltes altres festes que no són tan multitudinàries, però si molt característiques, pot afectar el no celebrar-les a la identitat i unió d’alguns barris, zones o associacions?
– “Els afecta, perquè són festes més menudes, però amb molta tradició i història. Que això es talle en sec potser farà que després els coste reprendre-les, però al final tenim un sentiment de pertinença molt gran i hi ha molta gent en moltes associacions que treballa per continuar funcionant. Per exemple, l’any passat no de manera simbòlica. Les associacions de la ciutat continuen treballant i estan totes en actiu. S’estan adaptant i intentant treballant, per exemple des de l’Associació de Festes de la Puríssima ja hi ha molta feina feta, i molta altra esperant a veure l’evolució de la pandèmia. De la mateixa manera, en les associacions de Sant Antoni, Sant Esteve o el Camí dels Carros, entre altres”.