La Diputació cobrarà l’IBI el 2 d’octubre als qui el tinguen domiciliat

L’IBI, també conegut com la contribució de manera popular, és un impost que implica “rascar-se la butxaca”, ja que és el de major quantitat dels quals s’emeten en l’actualitat.
Fins ara, era l’Ajuntament d’Ontinyent el que s’ocupava de passar el rebut i cobrar-lo, tasca que tradicionalment realitzava el mes de maig. Ara que el cinqué mes de l’any ja ha caigut, alguns ciutadans s’han trobat amb la sorpresa que ni han rebut en els seus domicilis el rebut, ni se’ls ha passat el càrrec, en el cas de tindre’l domiciliat, però quines són les causes?
El consistori va aprovar en sessió plenària el 28 de setembre de 2023 delegar aquesta competència a partir de l’1 de gener de 2024 en la Diputació de València, per diversos motius, principalment l’estalvi per a les arques municipals.
Algunes persones encara ignoren quan hauran d’efectuar eixe pagament. Les ontinyentines i els ontinyentins que sí que han sigut informats, de manera directa, són aquells que tenien l’IBI inclòs en el compte tributari local (CCT). Aquest compte és una eina que l’Ajuntament d’Ontinyent va posar a la disposició de la ciutadania, per a pagar tots els impostos municipals fraccionats al llarg de l’any i sense interessos. Però ara, l’IBI deixa de ser gestionat pel consistori, per la qual cosa s’ha tret del CCT i els beneficiaris d’aquesta còmoda forma de pagament deixen de tindre aquest rebut en qüestió domiciliat. Així, el comunicat que va emetre el consistori avisava als afectats per aquesta mesura que “el nou període de cobrament del rebut serà del 15 de juliol, fins al 2 d’octubre. Els rebuts domiciliats es carregaran al contribuent el 2 d’octubre de 2024”.
Així les coses, els contribuents obtindran el rebut en la direcció que conste en la base de dades de la Diputació de València. Una vegada tinguen el paper, podran pagar-lo pels canals habituals. Actualment, la corporació provincial cobra una part del rebut del servei del fem, la resta d’impostos els cobra el consistori.

Oficina de la Diputació de València

Per a obtindre informació o realitzar tràmits relacionats amb l’IBI (ara denominat IBIU en la modalitat urbana i IBIR, en la rústica) la ciutadania té a la seua disposició l’oficina de la Diputació de València a Ontinyent, al carrer Gomis, núm. 10, en horari d’atenció de 9.00 a 14.00 hores.
Segons expliquen des de l’oficina, aquelles persones que vulguen fraccionar el pagament “poden fer-lo, es cobrarà un xicotet recàrrec”.
Es pot dividir “en les mensualitats que el contribuent vulga” i per a això han d’aportar el DNI o l’autorització del contribuent si va en la seua representació i el certificat del compte bancari per a comprovar on han de remetre’s els rebuts per al seu pagament.