La font del Carril degradada 13 anys després de la seua restauració

La font del Carril va ser restaurada en 2009. Ningú ho diria observant la situació actual d’aquest element patrimonial. L’actuació de rehabilitació a la qual va ser sotmesa, gràcies a una ajuda de la Diputació de València, li va retornar una imatge de referència en el seu moment. Aquelles obres la van salvar de la seua desaparició. Però 13 anys després, el poc manteniment de l’espai l’han conduït a una situació actual de degradació que és ben visible.

Les abundants pluges dels últims anys, amb la DANA de 2019, han contribuït a aquesta situació. Des de la Plataforma per la defensa del patrimoni d’Ontinyent s’ha denunciat a través de les xarxes socials la situació en la qual es troba la font del Carril.

Durant molts segles, el Carril va ser la ubicació d’un molí fariner que al voltant del 1900 va passar a formar part de les instal·lacions de la Fábrica Martínez, una de les més importants d’eixa època, i que va passar a conéixer-se com a la fàbrica de Turpín fins a finals dels anys 50. A final del segle passat l’edifici que ací s’ubicava va ser enderrocat, però la font va continuar en aquest espai.