“La llegenda del ganivet”, les festes de La Vila

Del 21 al 24 de juny d’aquest mes, s’ha dut a terme la celebració de les festes del barri de La Vila d’Ontinyent en honor al màrtir Sant Pere de Verona. Al llarg d’aquests dies, els veïns han estat organitzant una sèrie d’activitats entre les quals trobem una xocolatada, misses i concerts.

Les festes al conegut “sant de ganivet” començaven el passat dijous 21 amb la xocolatada i el concert del cor del Col·legi de Santa Maria al mateix Palau de la Vila. Ja divendres, les celebracions estaven marcades per la missa en memòria dels difunts del barri i pel sainet a càrrec de la companyia HOPAC d’Ontinyent.

Ahir, dissabte 23 de juny, el matí començava amb una matinal infantil que va comptar amb carreres de sacs, cucanyes i distints tallers a la casa de l’associació. De nit, amb el sopar baix braç, la retreta i el Gran Espectacle Musical, es posava fi al penúltim dia de festa. Ja a les 09.00 hores d’aquest matí, amb la despertà, començava el dia que acollirà el dinar de paelles i el fi de festa a les 17.30 hores d’aquesta vesprada.

De segur que són moltes les ontinyentines i els ontinyentins que coneixen l’existència d’aquesta figura al centre de La Vila de la ciutat. Sant Pere de Verona fou un frare dominic nascut a Verona que, l’any 1252, tornant de Milà al seu convent, va rebre al cap dos colps amb el ganivet amb què se’l representa, començant a recitar el credo en veu alta i convertint-se així en el primer màrtir de l’orde dominic.