Des de fa tres dècades Ximo Soler està al front del seu projecte personal, La Llibreria. Ubicada al carrer Martínez Valls, s’ha convertit en tota una referència. No es tracta tan sols de vendre llibres sino d’aportar, des de l’àmbit de la literatura, activitats i iniciatives que han anat consolidant el seu paper a la societat local.
“Afortunadament, en 30 anys Ontinyent ha canviat molt, ha evolucionat de manera molt favorable. Hi ha un fet fonamental. La gent jove és la que més compra llibres. Vull trencar el tòpic que la gent jove no llegeix. Això ha anat en augment en els darrers anys. Primer venien acompanyats pels seus pares, potser influïts per les modes i les tendències audiovisuals: l’animació, les pel·lícules de Harry Potter. Ara vénen ells sols i és un públic al qual no has de recomanar lectures perquè vénen amb les idees molt clares, saben què volen llegir”, considera el responsable de La Llibreria.
“En el meu cas ha estat clau conèixer el client, els gustos, les inquietuds, les preferències. Però també cal conèixer el producte. I això obliga el llibreter. Lligc molt. Sòl llegir entre 300 i 400 llibres per any. Això és imprescindible. Però per a mi continua sent un ofici que m’omple. Disfrute de tots els processos, des d’asseure’m a llegir una obra fins a recomanar-la després o, fins i tot, portar l’autor i dur a terme una presentació”, exposa Ximo Soler.
“El Club de Lectura ha estat un suport per desenvolupar activitats al voltant de la literatura, sobretot perquè hi ha gent molt competent i implicada. Ací, abans, ja venien autors, però després de la creació del Club, fa deu anys, se li ha donat un impuls cultural a la ciutat. Per ací han passat noms de rellevància com David Trueba, Víctor del Árbol, Marta Sanz, Aro Sàinz de la Maza, Àlex Martí… gent que mai hauríem somiat que vinguera ací, primers espases del sector, autors que sempre que vénen volen repetir, escriptors que parlen molt bé d’una ciutat com Ontinyent per disfrutar de la literatura”, opina el llibreter.