fbpx

La nova Plaça de la Concepció buscarà l’equilibri entre la memòria i el present

Categories Portada, premsavalenciana, Societat

La ciutat d’Ontinyent ha crescut molt i amb ella també ha de fer-ho un dels punts més característics de la identitat de la ciutat, la Plaça de la Concepció. Així ho pensa Fermí Sala, l’arquitecte que s’encarregarà de la remodelació d’aquesta plaça anunciada per l’Ajuntament d’Ontinyent.
Sala admet que fa més de 20 anys que porta imaginant com li agradaria que fóra la Plaça i té moltes idees per a ella, això sí, destaca que “són només idees”, perquè el projecte final s’elaborarà a través d’un procés participatiu.

La memòria. Recuperar elements que es van perdre en la reforma de finals dels 60, mantenir uns altres. La visió d’aquesta nova Plaça de la Concepció per a Sala implica preservar el caràcter i aconseguir un equilibri entre el passat, el present i un futur que encara no coneixem.

EL ‘PESCAORET’
Un dels elements més recordats és el de la figura del ‘Pescaoret’, que coronava una gran font en la safata de la plaça en la qual actualment es munten les terrasses dels locals d’hostaleria. Han sigut diverses les veus que s’han alçat demanant la recuperació d’aquest símbol. Alguna cosa que es contempla entre les idees per a la remodelació. Ja siga reposant l’original, que es troba actualment en el MAOVA, o treballant la idea d’aquest espai.

Un altre dels aspectes de valor que es perdia en l’actuació dels 60, en aquesta mateixa zona de plaça, era que aquesta fóra un espai de transició cap a la Glorieta. “Abans passaves d’un jardí a un altre. Busquem recuperar això”. Una plaça que de la benvinguda a aquells que arriben a la ciutat i que connecte amb altres dos dels punts importants d’Ontinyent a escala urbanística: el Carrer Major i la Glorieta.

HARMONIA ARBRAT
Un altre dels objectius, anunciats pel consistori, és donar un major valor als elements vegetals. Des de la reforma anterior, els arbres han sigut més protagonistes en la zona més pròxima a Paduana i el Carrer Major. En canvi, existeix un dèficit en el segon espai, el del ‘Pescaoret’. Per això, la idea de l’estudi d’arquitectura de Fermí Sala és recuperar l’harmonia de l’arbratge, que les dues zones siguen verdes apostant per arbres de fulla perenne que donen Sol a aquest espai alhora que permeten que passe el sol a l’hivern i es cree espais d’ombra a l’estiu. Cal recordar que en 2017 se substituïen els exemplars de Melia Azedarach, que amenaçaven caiguda, per una mena de moreres, que encara són molt xicotetes.

INSPIRACIÓ ‘BURLE MAX’
I si alguna cosa caracteritza actualment a la Plaça de la Concepció, és el seu paviment. Encara que no hi ha una certesa, sembla que aquest podria està basat en l’esplanada d’Alacant, que al seu torn pren com a model el treball de l’artista brasiler Roberto Burle Max. A Alacant aquest sòl simula les ones de la mar, ací a Ontinyent es va transformar en una espècie de sanefa. Molt similar també al sòl present en una altra mítica plaça, la de Sant Domingo, abans de la seua remodelació, de la qual a més també es va encarregar el mateix arquitecte, Sala.

Igual que s’intentarà respectar el caràcter de la plaça en altres aspectes, també volen que el faça el paviment i continuar amb aqueixa transformació que va aconseguir Burle Max en fer del paviment alguna cosa que no sols era per a trepitjar. Una cosa també característica en els romans, el paviment mosaic.

PROCÉS PARTICIPATIU
Una de les condicions marcades per l’Ajuntament d’Ontinyent és que l’elaboració del projecte final s’ha de realitzar a través d’un procés de Participació Ciutadana. Per això, Fermí Sala insisteix que l’esbós inicial “són només idees que estan obertes a debat”. A l’arquitecte li agradaria que en aquest procés participatiu no sols es comptara amb els agents implicats (hostalers, comerciants i veïns de la zona) sinó que fora un procés obert a tota la ciutadania. La Plaça de la Concepció és un símbol d’Ontinyent i per això competeix a tota la ciutat. En aquest sentit des del consistori confirmaven a aquest mitjà de comunicació que està previst realitzar aquesta setmana una primera reunió sobre el tema amb els hostalers que tenen els seus establiments en aquesta zona.

A més el projecte ha de complir amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), donar prioritat al vianant i incorporar elements de la Smart City.

DOS MILIONS
Les obres en si tindran un cost que s’estima que estarà al voltant dels 2 milions d’euros, a pesar que per a dur-la a terme es comptarà amb ajudes com l’aprovada en el pla d’Inversions de la Diputació de València, que ascendeix a 588.000 euros.

Una vegada signat el contracte amb l’UTE, de la qual forma part l’estudi de Sala, aquesta tindrà aproximadament set mesos per a redactar el projecte final.La passada setmana es presentava tota la documentació requerida. Una vegada revisada i comprovat que tot és correcte, és quan es proposarà l’adjudicació i se signarà el contracte. Moment en el qual començaran els terminis.

error: