La pel·lícula que prepara el jove ontinyentí Alex Moriana es presentarà a Netflix

“És el projecte de la meua vida, si no ix hui eixirà demà, però eixirà”. Així defineix Alex Moriana a ‘Entelèquia. Llamada en el tiempo‘, una pel·lícula que es gravarà íntegrament a Ontinyent, i alguna escena a Mèxic —concretament les que fan referència als moments prehistòrics del film— i que ara torna a agafar força. Al projecte que capitaneja Moriana, a través de la seua productora Ontimedia, ara s’incorpora una guionista que ha treballat per a algunes de les plataformes de streaming més importants del món, entre elles Netflix i Amazon Prime Vídeo, Alexandra Gascón. “Serà la dialogista, s’encarregarà d’escriure els diàlegs”, comenta Moriana. La seua presència en l’equip està començant a donar fruits, el projecte està agafant cada vegada més forma i prompte es presentarà a Netflix. “Encara desconeixem la data del pitch [presentació d’una pel·lícula o sèrie de televisió], però aquest dia presentarem tant l’aspecte tècnic com creatiu del llargmetratge. Si Netflix ho veu factible, hi ha dues opcions: et finança una part i és coproduït o tot i és original”, descriu.

Moriana va conéixer a Alexandra quasi per sorpresa. Ella estava buscant uns projectes als quals incorporar-se i es va tocar amb la pàgina Ontimedia. Allí va descobrir totes les produccions del jove ontinyentí, entre elles ‘Por los viejos tiempos’, el seu últim curtmetratge presentat a principis de març. Referent a ‘Entelèquia. Llamada en el tiempo’, s’engloba en el gènere de ciència-ficció, per la qual cosa els efectes especials estaran presents quasi de manera intrínseca Per a poder dur-los a terme, Moriana comptarà amb el suport d’El Ranchito, una de les millors companyies espanyoles en aquest sector, guanyadora de fins a 9 premis Goya en la categoria de Millors Efectes Especials. “Quan ja estiga tot rodat s’encarregaran de supervisar els efectes més grans, per part nostra tenim un equip d’experts que s’encarregarà dels efectes més senzills”, assenyala. Entre aquests es troba l’efecte de la destrucció del campanar de la Vila que cobra especial protagonisme al llarg de la història. “Fa mig any que estem treballant en aquest efecte especial, s’ha fet tota una incorporació en 3D del campanar”.

En aquests moments el projecte es troba en la fase de reescriptura de guió, que ja compta amb la seua quarta versió. Segons Moriana aquesta serà ja la definitiva i la que donarà peu al rodatge. “Jo ara mateix estic coordinant tot, el meu treball quan estiguem en set serà dirigir als actors”. El jove cineasta també està treballant al costat del seu company Eduardo Asensio en l’escaleta. “El que fem és definir en cada pàgina el que ocorre”. L’equip que ja integren a una trentena de persones també compta amb un ficcionista: Jaime Delmonte. “És l’escriptor principal, és qui escriu el guió, però sense els diàlegs, després Alexandra és qui escriu els diàlegs”, específica.

El llargmetratge, que feia els seus primers passos a l’estiu de 2019, compta ja amb sis productores independents que s’han sumat al projecte: Nosce Films, Claqueta Blanca, UA Shool ProductionsDelphis EntertainmentSummit Productions i Ontimedia. Els rodatges estan previstos que comencen una vegada aconseguisquen finançar la pel·lícula. La idea és que les jornades d’enregistrament siguen a l’estiu, per la qual cosa no es descarta que siguen ja en 2023 o 2024. Però abans cal buscar fonts de finançament per al pressupost de la pel·lícula, que ja ascendeix als 2,5 milions d’euros. Per a això, no descarten buscar subvencions públiques, així com presentar la ficció a més d’una plataforma de streaming. “La idea principal és Netflix, si Netflix no ho agafés, no s’acaba ací el ventall de plataformes, estan Prevalgui Vídeo o Disney +, amb els quals també tenim contacte”, comenta.

El projecte que continua creixent cada any ja ha pensat en el seu repartiment, entre ells els actors: Ana Canepa, Andrea Duro, Carlos Cuevas i Martina Cariddi. “Com el projecte ha escalat tant, no podem ficar a gent que no es dedique a això de manera professional”. Aquesta és la idea inicial de la qual parteix Moriana, encara que matisa que aquest procés és llarg i tot encara està per veure.