La nova parada d’autobús es trasllada al Recinte Firal a una marquesina

Sobre paper, els projectes són il·lusionants. Però dibuixar la ciutat que un partit vol sobre el mapa no sempre és realista, ja que els condicionants de la partida són canviants. Això és el que ha succeït amb l’estació d’autobusos que la Vall ens uneix anunciara en el seu programa electoral: “Ja és hora que puguem comptar amb una estació digna a Ontinyent, i pensem que aquesta és la millor ubicació”. L’alcalde Jorge Rodríguez es referia amb aquesta declaració al solar de Mesta, davant del Centre de Salut de l’avinguda Albaida. Era 15 de maig de l’any 2019.

Arrancava la legislatura i el govern local amb major representació municipal de la història es proposava a portar a terme aquest compromís electoral. Era el 19 de juliol de 2019, i s’anunciava que s’iniciaria aquest mateix any “l’execució de la nova estació d’autobusos de la ciutat, en la zona de Mesta”. Per a això, es realitzava una modificació de crèdit , aprovada en plenari, en la qual s’incloïa una partida de 20.000 euros “per a començar la contractació de les obres i executar una primera fase del projecte”, explicava una nota de premsa.

La intenció era crear aquesta estació d’autobus, amb l’objectiu “de fer més còmoda i atractiva l’opció del transport públic interurbà, i es treballarà per a incrementra les freqüències e destins de les línies amb parada a Ontinyent”. La ubicació era un dels punts forts, ja que “estarà perfectament comunicada, en ple barri de Sant Josep i a pocs metres d’un dels accessos de la ciutat des de la ronda sud”.

Què ha passat amb aquest projecte?

Aquest viatge pel temps, ens porta a l’actualitat. Aquest dilluns ha començat a funcionar la marquesina per als autobusos de línia que uneixen Ontinyent i València, Xàtiva i Bocairent. D’aquesta manera, s’anul·la la parada que hi ha en el C/Músic Vert, al costat de la Paduana.

Segons exlican des del Govern d’Ontinyent, “comencem a fer gestions per a construir l’estació d’autobusos en Mesta, però ens trobem amb un solar particular i un projecte de reurbanització molt costós”.

Just davant d’aquest solar, es troba el recinte firal de la ciutat, totalment urbanitzat. La idea de traslladar a aquest punt la nova parada d’autobús de línia resultava atractiva per al govern, que veia com, amb molt menys pressupost, tindria un punt per a recollir i deixar als passatgers. Era l’alternativa “low cost”. Han passat els anys i d’estació d’autobusos, la idea s’ha materialitzat en una marquesina. “Aquest projecte ha patit l’encariment de les matèries primeres i problema de subministre dels materials per a acabar-la. De fet, la teulada anava a tindre majors dimensions i s’ha hagut de fer més xicotet”, detallen des del consistori ontintentí.

Un altre dels interrogants que sorgeixen és: Què succeirà durant la celebració de la Fira d’Ontinyent al novembre? Sense lloc,a dubtes, la marquesina quedarà inutilitzada mentre dure aquesta celebració festiva. Circumstància que minimitzen des del Govern d’Ontinyent. “No suposa cap problema, durant el temps que dure la Fira, la prada es traurà a una ubicació pròxima”.

Veient que el trànsit de l’autobusos en línia no és massiu, com en altres ciutats, finalment aquesta ha sigut la opición del govern, una marquesina, que no descarta “millorar segons les necessitats”.