La Policia Local, el pont de diàleg perquè ambdues parts arriben al mateix punt

Hi ha conflictes veïnals que acaben en els jutjats, quan en la majoria de les ocasions es podrien resoldre les diferències parlant. Perquè tinga èxit aquest diàleg una figura clau és la del mediador o mediadora, que en el cas d’Ontinyent exerceixen els agents de la Policia Local. Segons expliquen des de l’Ajuntament d’Ontinyent, aquest procés de mediació es desenvolupa sense formalismes, amb l’objectiu d’arribar a un acord entre les parts, de la manera més fàcil i còmoda possible, de manera que molts casos es resolen simplement parlant. Aquest acord permet estalviar recursos a l’administració, ja que es descarta la via judicial.

Un servei policial cada vegada més eficient

Les estadístiques des que el Servei de Mediació Veïnal es va posar en marxa parlen per si mateixes quant a l’eficiència d’aquest. L’última xifra coneguda aquesta setmana apunta que la Policia Local d’Ontinyent ha resolt un 85% dels casos de mediació veïnal en el que portem d’any, la qual cosa suposa 20 punts percentuals respecte a les xifres registrades des del seu inici l’any 2016 i fins a l’arribada de la pandèmia, que era d’una mitjana del 65%.
En el període de 2016 a setembre de 2019, es van atendre 111 expedients, dels quals el 62% es van resoldre per part de la Policia Local; 13 casos es van derivar a altres departaments o institucions administratives com l’Oficina Tècnica o el departament de Medi Ambient(12%); 17 casos van acabar en els jutjats (15%) i els 12 restants (11%) es van posar en mans del Col·legi d’Advocats. Amb els anys la xifra de resolució ha anat en augment fins al 85% d’aquest exercici.

2021: 20 casos tramitats per la policia

D’una forma detallada, en el que portem d’any s’han resolt sis casos per mala convivència entre veïns, tres casos per incompliment de contracte de lloguer; altres tres casos per problemes derivats de fugides d’aigua i humitats i dos conflictes familiars. D’aquests catorze expedients, tan sols dos casos s’han hagut de derivar a la via judicial i a la Fiscalia, mentre que la resta ha sigut resolt pels agents de la Policia Local. A més, actualment, segons informen des del consistori ontinyentí, hi ha sis casos en tramitació, per la qual cosa els expedients en 2021 són 20 de moment.
Des que està en marxa aquest servei ciutadà, l’any 2016, s’han tramitat més de 130 expedients. En concret, en 2016 es van atendre 9 casos; en 2017 es van recepcionar 27 casos; en 2018 van ser 44; en 2019 les atencions van ser 40; mentre que 2020 va ser l’any marcat per la situació de pandèmia. Cal recordar que en el que portem de 2021 són 20 casos, abans d’encarar l’últim quadrienni de l’exercici en curs.

Quin tipus de conflictes es tracten?

En els anys en què porta en marxa aquest servei, des del 2016 que va començar en proves, hi ha alguns conflictes que han sigut reiterats, com les baralles veïnals entre particulars per sorolls, per pertinença de mascotes, per conflictes familiars, per fugides d’aigua o humitats.
També s’han donat altres disputes com les diferències en comunitats de veïns per impagaments o molèsties, conflictes en l’àmbit rural per delimitació de terrenys, regs o arbres, entre altres.

Formació en intel·ligència emocional

Una de les constants perquè el personal de la Policia Local estiga preparat és realitzar formació específica en diverses àrees. Aquest mateix any la plantilla policial ha rebut un curs d’intel·ligència emocional aplicada al ciutadà. La particularitat és que estava impartida pel professor Pascual Benet, col·laborador en el Màster d’Intel·ligència Emocional i Coaching i en la Càtedra de Mediació Policial de la Universitat Jaume I de Castelló. Els agents van guanyar en habilitats comunicatives i psicosocials, per a afrontar amb les màximes garanties els reptes del dia a dia.

“Un èxit del personal de la policia”

La coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Govern Obert, Natàlia Enguix, i el regidor de Policia Local, Josep Gandia, coincideixen en valorar molt positivament les xifres tan elevades de resolució de conflictes, un 85%, que suposen “un èxit del treball del personal de la policia encarregat d’aquest servei a la ciutadania”.