La reforma de la Plaça Major d’Ontinyent la convertirà en peatonal

És una de les grans assignatures pendents que té la ciutat d’Ontinyent i que arrossega des de fa dècades: la reforma de la Plaça Major. És, a més, una de les inversions que s’han compromès en el suport prestat al Partit Popular per assolir la presidència de la Diputació de València. El mateix govern local la publicava al llistat de demandes que s’han acordat per a la propera legislatura. La inversió que vindrà de la institució provincial que presideix Vicent Mompó arribarà a 1,5 milions d’euros. Caldrà un altre milió més per completar el pressupost que s’estima que rondi els 2,5 milions per emprendre la modificació de la plaça de l’Ajuntament.

Un dels objectius prioritaris d’aquesta gran reforma serà “la conversió en zona de vianants al 100% de la plaça”, afirma l’alcalde Jorge Rodríguez, de manera que segons entén “es culminaria una aspiració col·lectiva, la de donar-li la dignitat més gran a la plaça històrica de la ciutat”.

La conversió en zona de vianants s’aconseguiria a partir d’extreure el trànsit per davant dels dos edificis consistorials, cosa que permetria crear un espai central lliure de vehicles, únicament reservat per als vianants. Aquesta mesura seria possible desviant el trànsit a través de la Placeta Latonda i el pàrquing de Sant Jaume. També se sospesa la possibilitat de connectar amb la part superior del Regall (davant del MAOVA) creant una connexió a través de l’actual zona d’aparcament, eliminant les escales i salvant el desnivell.

Però la reforma que es planteja per a la propera legislatura no afectaria només la plaça de l’Ajuntament sinó que tindria un “caràcter integral”, tal com defineix l’alcalde, des del Pont Vell i la Plaça de Baixa fins a la mateixa Plaça Major “per a dotar d´una major qualitat urbanística” tota aquesta zona cèntrica.

Les previsions per dur a terme aquesta reforma assenyalen el bienni entre 2024 i 2025. En el projecte es pretén seguir el procés que ja s’ha dut a terme tant a les obres ja executades de Sant Antoni com a les previstes de la Plaça Concepció, és dir obrir una fase de participació ciutadana abans d’iniciar la licitació.