La rehabilitació de la muralla i del Pont Vell trau a la llum el patrimoni que el riu va ocultar

La zona del riu Clariano, al seu pas pel Pont Vell, està sent objecte d’una transformació que marcarà un abans i un després en la valorització del patrimoni d’Ontinyent. Fa a penes unes setmanes començaven les obres de restauració d’aquest pont del segle XVI i el seu entorn, però ja comencen a veure’s alguns canvis de com quedarà aquesta joia patrimonial.

A simple vista ja s’observen pedres i part dels murs que quedaven ocults pels sediments que el riu havia anat deixant al seu pas, al llarg dels anys. La neteja de la vegetació i el llot que els cobrien ja ha deixat a la vista una estampa que permet veure el conjunt que es traça des del final del Camí dels Carros, fins a les portes de la Plaça de Baix.

La neteja no està sent sol de vegetació, també s’estan tractant les pedres del Pont Vell, que van guanyant presència. Així mateix, s’està llevant l’arrebossat de la torre albarrana, per a deixar al nu la seua estructura pètria. Aquesta torre exempta de la muralla -actualment un habitatge tenia la funció de vigilància i és una mostra arquitectònica de l’època medieval baixa. Tradicionalment, aquest tipus de torres forma part d’un recinte fortificat amb el qual està comunicada i es connecta a aquesta mitjançant un pont, en el cas d’Ontinyent.

Amb tot, uns treballs que deixen a la vista el conjunt del Pont Vell i dels seus voltants en una nova estampa a la vista dels ulls de la contemporaneïtat. En els pressupostos d’enguany, el regidor de Territori, Joan Sanchis, assenyalava una inversió de mig milió d’euros per a la rehabilitació del Pont Vell i els seus voltants. Uns treballs que tenen un termini d’execució de mig any, per la qual cosa està previst que finalitzen a l’estiu. Cal assenyalar que no és la primera rehabilitació que es fa recentment sobre aquesta construcció del segle XVI, ja que en 2019 es va realitzar la primera fase de restauració, amb una ajuda de 150.000 euros de la Diputació de València, que va permetre recuperar la imatge que tenia el pont a principis del segle XX.

La idea primera era escometre tres fases més, però la DANA va obligar a replantejar la situació i es va optar per accelerar la seua restauració, davant els informes que alertaven sobre la deterioració de l’estructura del pont i que va obligar al tancament del trànsit per aquest.

La rehabilitació de la muralla i del Pont Vell trau a la llum el patrimoni que el riu va ocultar El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent