fbpx

La residència per a persones amb discapacitats obri hui 9 anys després

Categories Portada, Societat

La història de la residència per a persones amb diversitat funcional ve de molt lluny. I hui es posa en marxa, amb 4 usuaris dels 40 que està previst que residisquen en aquestes instal·lacions. La resta anirà incorporant-se progressivament, així com el personal que es requereix, segons fonts municipals.

Ja han passat vint anys, des que els pares i les mares dels possibles usuaris van començar el que per a ells era un projecte anhelat i molt necessari. Per materialitzar aquella demanda hi calia un acord a tres bandes que, amb el temps, va convertir en realitat la sol·licitud: l’Ajuntament d’Ontinyent va posar els terrenys, en una ubicació pròxima a la urbanització del Pilar; Caixa Ontinyent va assumir la construcció de la residència i quedava la tercera pota: Conselleria, que era la que havia d’encarregar-se d’obrir-la amb l’equipament i el personal necessari.

Era l’any 2010 i el flamant edifici es va acabar de construir. Ajuntament i Caixa Ontinyent havien complit. Tot estava enllestit per a fer realitat els somnis de familiars i usuaris, però l’aixeta del Consell presidit pel PP estava més que tancada a noves inversions per una situació financera molt greu i esguitada per polítiques de balafiament i corrupció.

El 2015 el signe polític canviava a la Generalitat Valenciana i amb el pacte del Botànic arribaven nous aires i l’esperança de fer complir reivindicacions històriques per a Ontinyent, entre elles la residència per a persones amb discapacitats. La Conselleria de Mònica Oltra escoltava la demanda ontinyentina i la feia seua, però en visitar els tècnics les instal·lacions, que hi havien estat tancades al llarg dels últims anys, es va veure que calia fer esmenes de dos tipus: per millorar la qualitat del servei dels usuaris i per adaptar-se a la normativa vigent.

Les obres executades han inclòs canvis en la cuina per a adaptar-la a un servei d’elaboració de menjars en lloc de catering; l’adequació dels recintes de dutxa d’usuaris i personal per a preservar la intimitat dels mateixos i millorar la seua funcionalitat o adequació de la bugaderia per a dotar-la de més equipament. També s’ha actualitzat el sistema automàtic de tancament i obertura d’eixides d’evacuació a la normativa actual; un sistema de protecció del sol en les zones més afectades; o la col·locació de solera i paviment d’exterior des de l’eixida del centre fins a eixir de la parcel·la de la residència i un nou accés per als vianants enfront de l’entrada principal de la residència.

error: