La Unió estrenarà a Ontinyent com mai s’havia vist abans la sarsuela ‘Cançó d’amor i de guerra’

La Banda Simfònica de La Unió estrenarà a Ontinyent per primera vegada la versió completa de la sarsuela ‘Cançó d’amor i de guerra’ del compositor ontinyentí Rafael Martínez Valls. Així ho ha anunciat la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent. “És moment de fer justícia i donar a conèixer a la nostra ciutat la importància de la figura del mestre Martínez Valls, un dels compositors més importants del seu temps a l’estat Espanyol”. Però es tracta d’una cita especial, ja que és la primera vegada que s’estrenarà a la ciutat en la seua versió completa, tal com va ser escrita ara fa 96 anys.

La representació arribarà el pròxim 7 de maig al Teatre Echegaray amb la presència de prestigioses figures de la lírica valenciana, així com la col·laboració del cor local ‘Nou Orfeó’. Una cita que s’emmarca en els actes de celebració del 75 aniversari de la banda i  de la mort de Rafael Martínez Valls.

“Hem volgut fer una gran aposta cultural digna d’aquestes efemèrides i portar-la als escenaris en versió concert. No exagerem quan afirmem que serà, sense cap dubte, l’esdeveniment cultural més important que tindrà lloc aquest any la nostra ciutat”, descriuen al comunicat. L’arranjament per a banda ha estat a càrrec del compositor i director Joan Casas, qui ja ha realitzat les edicions crítiques de les sarsueles ‘Cançó d’amor i de guerra’ i ‘La legió d’honor’ per a la SGAE. Aquest ha recuperat 3 números que, fins ara, havien estat a l’oblit i no s’han interpretat en les últimes representacions d’aquesta sarsuela.

L’espectacle s’estrenarà amb els nous arranjaments un mes abans a Barcelona. Concretament, el 10 d’abril a l’Auditori de Barcelona amb la banda Municipal de la ciutat comtal. Es tracta d’una de les obres més importants d’aquest gènere. El que no sabia el mestre Martínez Valls es que aquesta obra s’anava a convertir en la sarsuela més famosa de la lírica catalana, amb més de 1000 representacions durant els primers anys després de la seua estrena. A més, al llarg dels anys, ha sigut gravada per artistes de la talla de Montserrat Caballé i Josep Carreras, i ha estat emesa en diferents ràdios i televisions de gran part del territori espanyol, com ara RTVE.