La Vall d’Albaida, una de les zones amb més risc sísmic

A l’abril i novembre del passat any la terra va tremolar a Ontinyent. Per a molts seria una sorpresa, però la realitat és que els terratrémols a la Vall d’Albaida no són una cosa estranya. Així ho acaba de certificar l’Institut Cartogràfic Valencià (ICV) i la Universitat d’Alacant, que el passat dijous presentava dos mapes. En un s’il·lustra la perillositat sísmica, en l’altre les falles actives i la sismicitat de la Comunitat Valenciana.

D’ací s’extrau que la comarca de la Vall d’Albaida és una de les zones amb més risc de patir terratrémols. Segons José Delgado, responsable de la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d’Alacant, i autor dels mapes, “en el cas concret d’Ontinyent s’estima una acceleració pic en unitats de gravetat lleugerament superior als 0,15 g”. Tenint en compte que el valor més alt en el mapa és de 0,221799 g i el més baix de 0,0234556 g, Ontinyent seria una de les zones amb risc més alt, al costat d’altres zones com la comarca de la Costera, les proximitats a Tavernes de la Valldigna o la Vega Baixa, on es concentra el major risc d’activitat sísmica.

Des de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, explicava en la presentació d’aquests mapes la importància de la seua elaboració “per a planificar d’una forma correcta i eficaç els serveis d’emergències” en el cas que es produïra un terratrémol que causara danys i desperfectes.

TERRATRÉMOLS

☛ 1258
El terratrémol més gran del que es té constància és el que va tindre lloc el Divendres Sant de 1258 i que va causar la ruïna de les muralles de la ciutat. Aquest fet va provocar la visita de rei Jaume I.

☛ 1748
En el segle XVIII el municipi patia de nou un gran tremolor, que causava danys al Campanar de Santa Maria.

☛2020
De menor intensitat i magnitud, els més recents notats per la població es van donar a l’abril i novembre de l’any passat.