La Vall Ens Uneix denúncia que es plantege que siguen els ajuntaments qui costegen el trasllat dels pacients a Xàtiva

Poques hores abans de celebrar-se la manifestació a Ontinyent en contra del tancament de la planta de medicina interna, l’ambient polític continua caldejat. Ahir dilluns, tenia lloc una reunió en la seu de la Mancomunitat, entre la gerent del departament de Sanitat Xàtiva-Ontinyent, Margarita Llaudes i una desena d’alcaldes de la comarca, per a abordar la polèmica sorgida a l’hospital de la ciutat.

Després de la reunió, La Vall Ens Uneix, partit amb majoria absoluta en el consistori ontinyentí, ha denunciat que Llaudes plantege que siguen els ajuntaments els qui s’encarreguen de costejar el trasllat dels pacients a l’hospital de Xàtiva. “Damunt plantejar que siguen els ajuntaments els qui paguen el trasllat dels pacients, com feia la gerent del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent aquest dilluns en una reunió amb els ajuntaments afectats, és una autèntica vergonya i una falta de respecte al veïnat de les localitats afectades”.

El diputat comarcal en la Diputació de València Joan Sanchis ha lamentat que “després de 7 anys governant no tinguen mesures ni planificació per a atendre aquestes situacions en un hospital que ha de tindre els metges i personal necessari. La resposta que ens donen és demanar als ajuntaments que paguem el transport, la qual cosa és inaudit i vergonyós sent la sanitat una competència autonòmica“.

Partit Popular

En la mateixa línia des del Partit Popular de la ciutat, insisteixen a acudir a la manifestació d’aquesta vesprada “és la millor manera de denunciar l’abandó que patim i advertir de les complicacions que sofrirem durant aquest estiu si no es posa algun remei”, afirmava la portaveu del PP, Mercedes Pastor.

En aquest sentit, i pel que respecta al tancament de la planta de Medicina Interna de l’1 de juliol al 30 de setembre i la posada en marxa d’una Unitat de Curta Estada (UCE), supervisat per un internista i el manteniment de les consultes externes, des del PP ontinyentí assenyalen “que la conselleria ens ha posat un pegat al que és en majúscules una altra retallada de serveis sanitaris a Ontinyent”.

Tal com apunten els populars es crearà “una UCE a càrrec exclusivament d’Urgències, que seran els responsables de les decisions a prendre sobre diagnòstic, tractament i evolució i o destí dels malalts ingressats”. A més, insisteixen, que “el mèdic Internista (només hi haurà un), estarà a càrrec de les Consultes que genere Traumatologia, Cirurgia, Ginecologia i Urgències en horari de 8 a 15 h. Està funció la compaginaran amb l’atenció en CCEE (Consultes Externes) programades en horari de 12 a 15 h pel que poca supervisió tindran els malalts ingressats en horari de 8 a 15 h, que continuaran estant sota la supervisió d’un metge d’Urgències i només estarà l’internista per a incidències, com ja està passant ara”.

Compromís

Compromís també s’ha pronunciat i com ja va anunciar es sumarà a la manifestació convocada aquesta vesprada, perquè “pensem que cal defensar el servei de medicina interna de l’hospital d’Ontinyent, creiem que en cap cas una situació de dificultat per a cobrir les vacances del personal sanitari mai s’hauria de solucionar tancant temporalment el servei, sinó que caldria buscar altres solucions i, per tant, en defensa dels serveis sanitaris que mereixem a la ciutat d’Ontinyent i a la comarca de la Vall d’Albaida estarem donant suport a la manifestació per demanar una rectificació a la decisió”, explica el portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig.

Esquerra Unida

Esquerra Unida també s’ha pronunciat i posen l’accent en la importància de crear les condicions necessàries perquè la ciutat atraga els sanitaris. “Des del Consistori Municipal aprofiten per a queixar-se de la sospita que el nou hospital tindrà problemes a l’hora de cobrir places perquè Ontinyent no és una ciutat que atraga les persones, malgrat els ‘festetes’. Al que segueixen: “com pot ser, Ontinyent, una ciutat acollidora si el Govern Municipal deixa que parts importants dels seus barris s’afonen. La manca d’una política municipal d’habitatge per llogar en condicions dignes i assequibles no va atraure treballadors i treballadores de fora.

Els socialistes es desmarquen

Els socialistes discrepen, i des d’una posició totalment diferent, defensen la gestió del Departament de Salut “enfront dels mentides i les tergiversacions interessades”, anuncien. “Qui afirma que es tracta d’un tancament, menteix; qui confon la medicina familiar dels centres de salut amb la medicina interna d’un hospital, menteix; qui ha inclòs en aquesta situació els centres de salut local, menteix; qui intervé en nom dels alcaldes de la Vall d’Albaida sense haver-hi ha dialogat abans amb ells, menteix; qui parla de retallades quan hi ha pressuposat suficient, menteix”, ha reclamat el secretari de Comunicació de l’executiva comarcal, José M. Beneyto.

Per la seua part, el responsable de Relacions institucionals dels socialistes, Vicent Gomar, transmetia a Margarita Llaudes “la confiança absoluta en els criteris tècnics fixats per a reduir molèsties a la ciutadania i optimitzar els recursos disponibles”. De fet, Gomar sol·licitava a la ciutadania de la comarca adoptar també aquesta confiança “amb els professionals de la nostra sanitat pública perquè tenen una trajectòria impecable durant els darrers anys de vetlar pel benestar màxim de cadascun de nosaltres”.