La Valls Ens Uneix es planteja donar suport a una coalició autonòmica per a aspirar a les Corts

La formació Demòcrates Valencians és un partit extraparlamentari, nacionalista de centre que, fins al moment, no ha aconseguit créixer i fer-se visible en el complicat entramat valencianista fora de la gran coalició Compromís. No obstant això, en la seua última junta directiva, la formació de tall liberal i valencianista, ha proposat una estratègia de cara a les cites electorals de 2023. Plantegen la unió de tots els partits municipalistes sota un mateix paraigua, amb l’objectiu que no es perden aquests vots únicament en l’urna de les eleccions locals sinó que també siguen aprofitables per a arribar a les Corts Valencianes en els comicis autonòmics.

L’estratègia de Demòcrates Valencians interpel·la a més de 15 formacions independents i de caràcter localista en tot el territori valencià. “El Poble Valencià necessita una força pragmàtica d’estricta obediència valenciana, arrelada en el nostre territori, en les nostres pimes, en els nostres municipis. Una força que vertebre la Comunitat Valenciana de nord a sud”, afirmen.

La Vall ens Uneix, locomotora

Entre les forces interpel·lades en aquesta proposta sorgeix, en primer lloc, La Vall ens Uneix. “Seria la joia per a conformar la coalició. És el partit amb més força i hauria de ser la locomotora”, asseguren des de Demòcrates Valencians. Les converses ja s’han posat en marxa malgrat que no existeix encara un full de ruta traçat ni una cita per a convocar a una assemblea on cristal·litzés aquesta plataforma, coalició o UTE política que té com a punt de mira aconseguir els escons de les Corts Valencianes. El diàleg està obert amb tot el llistat de formacions independents i com és lògic “existeix més predisposició per part d’alguns que d’uns altres”.

Crear marca, definir ideari

Obrir un paraigua que aculla a diferents formacions arrelades en el territori i en l’acció municipal obliga a dissenyar una marca que englobe tota la sopa de sigles i, sobretot, que determine uns punts mínims d’ideari on tots se senten còmodes. “Reclamar la gestió dels diners propis; obtenir el contingent valencià com ja existeix el contingent basc; demandar les inversions justes per a les infraestructures… no definir-se com anti res i sí pro valencians… donar cabuda a sensibilitats des del centreesquerra fins al centredreta… creiem que el centre polític i valencianista té un espai i volem ser aquesta força moderada”.

Pendents del judici a Rodríguez

Des de la Vall ens Uneix ja es contempla aquesta possibilitat com a “interessant“, com a mínim “generar aquest punt de trobada que permeta aglutinar el municipalisme”. El partit que governa a Ontinyent amb majoria absoluta va aconseguir la Diputació de València i aquest és l’exemple que vol traslladar a aquesta hipotètica coalició. Fins i tot enfocat cap al parlament autonòmic. El complicat, sempre, és crear una estructura política amb base en el local. En aquest cas aquest treball ja estaria fet i es vertebraria de baix cap amunt, al revés del qual solen fer les formacions polítiques convencionals de nou encuny.

Però hi ha una cosa fonamental. Des de la Vall ens Uneix el judici a Jorge Rodríguez centrarà tota l’atenció a partir de setembre. Això sí, una sentència absolutòria atorgaria molt combustible per a rellançar aquesta iniciativa de coalició o plataforma municipalista.