L’Agrupació Musical d’Ontinyent prepara un documental per a rememorar els seus 25 anys d’història

Francesc Tortosa, primer director de l’Agrupació Musical Ontinyent.

Les societats musicals valencianes han estat sempre un element vertebrador en la vida social i cultural dels nostres pobles. Una vocació que genera passió, coneixement musical a través de les seues escoles, i impregna la vida de totes les nostres localitats. Incardinades en la societat civil, són la llavor d’un gran fenomen associatiu que adreça formació, oci, cultura i vida social. Però si cada poble té la seua banda, cada banda té la seua història, i la de l’Agrupació Musical d’Ontinyent no deixa indiferent. Una història que es remunta a principis dels anys 90 i que 25 anys després torna per a ser contada en forma d’un documental. Eixe és el propòsit de Pablo Lluch i Jordi Sempere, dos músics ontinyentins que fa mesos que estàn preparant aquesta peça audiovisual i que vora la llum en la pantalla gran el pròxim 12 de desembre, a les 12:00 hores, en el cine de El Teler.

Amb motiu del 25 aniversari de la banda ontinyentina, el documental narra a través de la veu d’uns quaranta entrevistats els orígens d’aquesta i totes les rèmores que varen de viure els seus fundadors per tal de consagrar el que en aquells dies era la segona banda de la ciutat. Entre ells, els seus primers directors com Francesc Tortosa, Miguel Ángel Sarrió, Ángel Esteve, Rafa Agulló, Enrique Alborch o Juan Daniel Jover i David Payà. Així com els seus primers presidents Rafa Pla, Sergio Alcaraz, José Ferre, Sergio Pomar i Julián Cortés. Però sense oblidar-se d’altres noms com el de Rebeca Martín, primera directora de l’Escola de Música, i per a molts alumnes la força de seguir avant en els estudis de solfeig.

Va ser el setembre de 1996 quan un grapat de músics joves de la Unió Artística Musical decidiren deixar aquesta i amb molta il·lusió i empeny formar-ne una nova. No obstant això, el germen de l’Agrupació es remunta tres anys abans quan aquests joves formen el grup musical Els Intokables. Una xicoteta banda amb inquietuds de jazz i música llatina, però sobretot de música festera, que va anar fent els seus primer passos per a després convertir-se en el que avui dia és l’Agrupació.

Al documental es rememoren diferents moments com el primer concert celebrat l’any 1997, al teatre Echegaray, on els 24 músics que componien la banda segueixen el ritme que marca el seu primer director, Francesc Tortosa. Així mateix, també es relata com el poble d’Ontinyent es va bolcar a posar el seu granet de sorra per fer créixer aquest projecte musical. Empreses com INEL, del conegut empresari Sergio Pomar, o Guijarro, entre altres, ajudaren a fer realitat aquest somni, ja fora cedint espais per als assajos o facilitant l’execució de l’obra de l’actual local. Altres entitats com la comparsa Mossàrabs, Caixa Ontinyent o el mateix consistori, a banda de particulars, també contribuïren en el finançament dels primers anys de vida de l’Agrupació. Uns inicis que van ser difícils per la lluita constant perquè els deixaren de veure com una xaranga més i els començaren a albirar com una banda en majúscules.