L’Ajuntament d’Ontinyent homenatjava el passat dissabte al Teatre Echegaray als voluntaris i voluntàries que han participat en l’edició d’enguany del programa municipal de vigilància forestal “Ontinyent contra el Foc”, que compleix la seua primera dècada de funcionament. L’acte, a més, servia per a fer un reconeixement especial als 5 voluntaris que han participat en totes les edicions.
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, participava al costat de la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, i el també regidor Ferran Gandia, agraint la tasca del voluntariat d’enguany i del prop d’un centenar de persones que han participat en les diferents edicions del programa posat en marxa en l’any 2014, “un programa plantejar des de la prevenció, que sense dubte ha servit d’ajuda perquè en tot aquest període no ha hagut de lamentar grans incendis al terme, com els que vam patir en 1994 o 2010”, recordava.
En concret, enguany han estat 43 els voluntaris i voluntàries participants en el programa, sent la segona edició amb més voluntariat, després de la de 2015. En l’acte de dissabte es feia especial menció als qui acumulaven 3 i 5 anys participant, als qui s’obsequia amb cantimplores i navalles personalitzades, respectivament. Així mateix, per primera volta es feia homenatge als qui acumulaven 10 participacions, un total de 5 persones: Toni Cambra Calabuig, Joan Josep Canet Mahiques, Sergio Gandia Adrià, Paco Garrido i Amo, i Manuel Martínez Jiménez, qui rebien l’obsequi d’uns prismàtics.
Sayo Gandia destacava que en aquesta dècada de funcionament, “s’ha tingut una important funció dissuasiva per evitar comportaments de risc a les serres, el que sense dubte ha ajudat al fet que no tinguérem grans incendis. A més a més, s’ha dut a terme intervencions tan destacades com l’episodi de l’estiu de 2021, quan dues voluntàries del programa van detectar l’inici d’un incendi a la zona de Gamellons, actuant de forma ràpida i efectiva i evitant la seua expansió. Van avisar automàticament al punt de vigilància forestal, als bombers i al 112, i van conduir als bombers fins a la zona de l’incendi. Aquests fets demostren la importància de mantenir viu el programa Ontinyent Contra el Foc”, remarcava.
L’àmbit d’actuació dels voluntaris i voluntàries compren fonamentalment el paratge natural Municipal serra l’Ombria-Pou Clar amb superfície de 2.728 Ha de terreny forestal i 129 Ha de barrancs. També s’inclou la serra de la Solana d’Ontinyent (serra Grossa), que compta amb 2.855 ha. Alguna de les rutes dissenyades entra parcialment als termes municipals limítrofs, ja que es considera que no tindria cap sentit parar la vigilància al límit d’Ontinyent, i tot el terreny forestal inclòs en l’àmbit d’actuació està declarat com a muntanya d’utilitat pública.
L’activitat dels grups de vigilància és complementària dels serveis professionals que disposa la Generalitat Valenciana per a aquest servei amb la idea d’optimitzar els recursos disponibles per a aquesta tasca. D’aquesta forma els equips de vigilància connecten amb el punt de vigilància de Vallada abans de l’eixida, i el vigilant indica la zona que convé vigilar atenent el risc i la ruta prevista per a la unitat mòbil de vigilància. Tots els voluntaris i voluntàries duen una samarreta que els identifica com a participants de la campanya, estant també equipats amb mòbil, farmaciola bàsica, extintor de pols, motxilla d’aigua amb capacitat de 14 l, prismàtics i cartografia de la zona.