L’alcalde d’Albaida (Compromís), president de la Mancomunitat

Per primera vegada en la història de la institució comarcal, Compromís presidirà la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. Ho farà després que ahir va ser elegit per al càrrec el representant nacionalista Alejandro Quilis, alcalde d’Albaida. Era el candidat del bloc d’esquerres i comptava amb els vots del seu partit, del PSPV i dels independents de Llutxent, Montitxelvo i Terrateig. Però la situació d’empat tècnic a 34 vots, amb l’altre bloc que hipotèticament integraven PP i Ens Uneix, bloquejava la situació.

Finalment el partit municipalista que lidera Jorge Rodríguez va aplicar un vot “salomònic” permetent que Alejandro Quilis arribara a la presidència però votant al candidat que proposava el PP per a la vicepresidència, l’alcalde de Pinet Gonzalo Català, front a l’alcaldessa de Llutxent, la socialista Xaro Boscà, que proposava igualment el bloc d’esquerres.

La cúpula del nou govern de la Mancomunitat tindrà un caràcter de bicefàlia amb el resultat de l’elecció d’ahir celebrada a la seu de l’entitat ubicada a Ontinyent. Amb tot encara queden dos vicepresidències per definir, així com la resta de l’organigrama que reparteix les diferents àrees que configuren la institució.

Per davant quatre anys amb moltes assignatures pendents. Una d’elles, potser la més important, la gestió del fem. Cal recordar que Ontinyent va decidir abandonar el sistema i optar per una gestió pròpia. D’altra banda caldrà adaptar l’actual representativitat a la nova llei de mancomunitats, per la qual cosa els consellers seran nomenats en funció de la població i no de forma paritària com està actualment, amb dos representants per cadascun dels 34 municipis. Per últim està en la fulla de ruta la major professionalització de l’ens amb una gerència efectiva.