L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, participava aquest dijous en les XI Jornades Tècniques sobre el Projecte Trèvol, que estan tenint lloc aquesta setmana a Ontinyent i que han inclòs la presentació d’una tesi doctoral sobre el projecte promoguda des de la Universitat de Salamanca. Les jornades, sota el títol “Una anàlisi històrica de 360°”, inclouen una extensa programació durant tres dies que tenen com a principal punt la presentació de la tesi doctoral “El model d’estructura de suport del Projecte Trèvol per a la inclusió en la comunitat. La capacitació de la societat des de la pertinença comunitària”, i els seus resultats.
Jorge Rodríguez participava en l’acte d’inauguració i també en una taula de debat, a la qual donava l’enhorabona i les gràcies “a les persones que treballen de manera vocacional pel projecte i que s’esforcen per ajudar al fet que hi haja una inserció real a la societat”. L’alcalde destacava que la tesi “pot suposar un punt d’inflexió, per una banda, per dotar al projecte d’un contingut científic, un aval des del món universitari, i també perquè les administracions puguen entendre millor que és el Trèvol i adaptar millor el finançament a una realitat que no és sectorial, sinó integral, de 360°, en la que no sols s’aborda la discapacitat des d’un punt de vista sinó des de tots els punts que afecten les persones. Pot ser una gran oportunitat per adaptar la realitat administrativa a un projecte com aquest”.
El “Projecte Trèvol” va nàixer el 1995 com un programa d’ocupació amb suport per donar resposta a les necessitats de persones amb discapacitat i les seues famílies a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida (València). Arran de l’ocupació, les persones amb discapacitat que formen part de Trèvol demanen un altre tipus de necessitats com la vida independent i l’oci, entre d’altres.
Per oferir resposta a aquestes necessitats, Projecte Trèvol ha anat creixent en serveis i persones ateses durant aquests vint-i-cinc anys fins a formar tota una estructura integral de suports a totes les etapes i àrees de la vida de la persona. La composició institucional del projecte és complexa, ja que és un entramat de diferents entitats de les quals el projecte depén per proporcionar suports a persones amb qualsevol classe de discapacitat i a les seues famílies.
L’equip de treball de la Tesi, després d’analitzar 100 entrevistes, ha detectat que “no sols es considera que Trèvol siga diferent per diversos motius, sinó que, els participants consideren que Trèvol actua com a model diferent per als altres servicis a la discapacitat a causa de la seua originalitat. Les XI Jornades es desenvolupen del dimecres 21 al divendres 23 de juny al Palau de la Vila d’Ontinyent.