L’arquebisbe de Tànger, pregoner de la Puríssima 2023

Les festes de la Puríssima han donat a conèixer el nom d’alguns dels càrrecs protagonistes de l’edició d’enguany.

D’una manera més detallada, Fra Emilio Rocha arquebisbe de Tànger ha sigut nomenat pregoner de les Festes de la Puríssima 2023.

Amb motiu del primer any de celebració del 800 aniversari de la Pasqua de sant Francesc d’Assís i agraïts per la gran contribució de l’orde franciscà a la devoció a la Immaculada Concepció de Maria a Ontinyent, la junta de festes de la Puríssima ha volgut que en enguany els Pares Franciscans tinguen una presència especial en les festes en honor a la nostra patrona. És per aquest motiu pel qual, des de l’Associació de Festes de la Puríssima han designat a l’arquebisbe de Tànger com a pregoner de les pròximes festes patronals.

Fra Emilio Rocha Gran, OFM va ser nomenat pel Papa Francesc com a nou arquebisbe de Tànger (el Marroc) el 7 de febrer de 2023, qui ocupava fins al seu nomenament el febrer de 2022 el càrrec d’Administrador Apostòlic de Tànger.

Va nàixer a Madrid l’any 1958, frare de la Província de la Immaculada a Espanya, va ingressar a la província San Gregorio Magno de Filipines l’any 1975, va fer la seua primera professió a Arenas de San Pedro (Àvila) el 17 de setembre de 1978 i la professió solemne a Àvila el 18 de setembre de 1982. Obtingut el títol de professor d’EGB (1980-1983) i cursada en el Pontifici Ateneu Antonianum (Roma) la carrera eclesiàstica (1985-1990), va ser ordenat prevere a l’església Sant Joan dels Reis (Toledo) el 16 de febrer de 1991. Té una diplomatura en teologia de la Vida Religiosa i una altra en formació vocacional; és batxiller en filosofia i llicenciat en Estudis Eclesiàstics. Parla espanyol, italià i entén el francès; en l’Ordre ha estat professor, mestre de postulants i més tard de professos temporals (2000-2003 i 2011-2015), guardià (1997-2000 i 2006-2011); definidor provincial (2000-2010. 2013-2015 i 2017-2020), vicari provincial (2010-2013) i visitador general de la Província de Cartagena (Múrcia) en 2011 i de Santiago de Compostel·la, en 2018. Va impartir nombroses tandes d’Exercicis espirituals i cursets d’espiritualitat.

L’Arxidiòcesi de Tànger estén avui la seua jurisdicció sobre els fidels catòlics de ritu llatí residents en el sector nord de l’antic protectorat espanyol (1912-1954), és a dir: la regió de Tànger-Tetuan-Alhucemas i la província de Nador, a la regió Oriental, coneguda com a zona internacional del Marroc.

Per la seua part, José Enrique Enguix serà l’encarregat de presentar el cartell anunciador i del programa-revista de les festes d’enguany. José Enrique Enguix Casanova, va néixer a Ontinyent en 1973. Professional de l’àrea de RH sempre ha tingut una especial atenció per treballar per i per a les persones. Especialment i fora de l’àmbit professional amb els més joves.
L’any 1983, als 9 anys i després de rebre la primera comunió, ingressa com a Júnior de la Parròquia de Sant Josep fins a l’actualitat on continua col·laborant i treballant per les activitats que el Moviment Júnior realitza.
En aquest llarg període ha estat educador de diferents equips júniors, coordinador de grup d’educadors i preeducadors, tresorer i màxim coordinador de diferents campaments d’estiu. L’any 2007 va ser l’encarregat de fer el Pregó de les Falles i recentment durant el període de quatre cursos compresos entre l’any 2016 a 2019 va ser el màxim responsable d’aquest Moviment.
Durant aquests anys i prenent com a base principal, la fe cristiana, al costat de sacerdots, vicaris de la parròquia i equip coordinador del Centre Júnior que li han acompanyat, va centrar els seus principals objectius en la formació dels més joves perquè l’aprenentatge de valors des de l’activitat, la dinàmica i sobretot la convivència i el treball en equip, pogueren influir de manera positiva i solidària a millorar la societat actual.
Defensor de les tradicions locals, sempre està disposat a participar, col·laborar i treballar per elles.

Mentre que Rafael Torró Ferrero serà el dissenyador del cartell de les celebracions dedicades a la Patrona, en aquesta edició. Dissenyador gràfic i tèxtil i autor de diverses creacions pictòriques i escultòriques ha aconseguit importants guardons en l’àmbit dels festejos de diverses localitats És autor dels cartells de festes de l’Olleria on va aconseguir en diverses edicions el primer premi del Concurs de Cartells dels seus festejos, així com dels d’Aielo de Malferit, Albaida, Benigànim, Bocairent, Agullent i Muro d’Alcoi entre altres.

En 1984 va obtenir l’I Premi del Concurs de Cartells de Festes de Moros i Cristians de la nostra ciutat, així com en 1996 i 2018, realitzant el Cartell de l’I Mercat Medieval en 1997.

Seleccionat en l’exposició de Cartells de San Fermín en 2008, crec l’escultura oficial del 150 Aniversari de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, així com l’escultura oficial de l’I Congrés Internacional d’Ambaixades i Ambaixadors.

Creador en 2019 del Cartell de la festa de Sant Cristòfol i en 2023 de l’Associació d’Amics dels Reis Mags de la nostra ciutat posseeix obra permanent en el Museu Fester d’Ontinyent, en el Col·legi d’Aielo de Malferit i en el de la Pureza de María d’Ontinyent.